11. Jula 2023.

Nema više ukrštanja ekipa iz LŠ i LE poslije grupne faze

Odavno je najavljena promena u evropskim takmičenjima koja će na snazi biti od sezoe 2024/25, a Evropska fudbalska unija najavila je još jednu značajnu promenu koja se tiče ukidanja baraža.

Od sledeće sezone više neće biti moguće da se posle grupne faze ukrste timovi iz Lige šampiona i Lige Evrope, odnosno iz Lige Evrope i Lige konferencije. Više neće biti favorizovanih ekipa koje su u ligaškom delu ostvarile bolji plasman, ali to će u praksi značiti da je ukinuta druga šansa timovima koji se nisu pokazali u prvom delu takmičenja.

Do sada, pa će tako biti i ove sezone, su se trećeplasirani timovi iz Lige šampiona ukrštali sa drugoplasiranima iz Lige Evrope, a trećeplasirani iz Lige Evrope sa drugoplasiranima iz Lige konferencije. Ti takozvani mečevi za popunu mesta u nokaut fazi, odnosno baraž, više neće postojati.

Sva tri takmičenja imaće po 36 ekipa. Ekipe će po rangu biti svrstane u četiri kvalitativne grupe. Žrebom će biti određeno da saka ekipa u Ligi šampiona odigra deset mečeva u prvoj fazi – pet kod kuće i pet u gostima. Tako će svaka ekipa iz prvog „šešira“ odigrati po tri meča sa ekipama iz drugog i trećeg i dve sa ekipama iz četvrtog šešira. Osam prvoplasiranih ići će direktno u osminu finala, preostali, odnosno oni plasirani od devetog do 24. mesta, će između sebe igrati plej-of.

Isto će važiti za sva tri takmičenja (samo što će u Ligi Evrope umesto deset timovi igrati po osam, a u Ligi konferencije po šest mečeva pre doigravanja) pa samim tim neće biti baraža kakav imamo danas i ukrštanja ekipa iz dva različita takmičenja.

Grupna faza Lige šampiona i Lige Evrope, pošto će imati više mečeva, trajaće od septembra do januara, dok će Liga konferencije početi devetog, a završiti se poslednjeg meseca u godini.

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare