10. Jula 2023.

Sjeverna Koreja upozorila SAD: Oborićemo vaše špijunske avione

Provokativne vojne akcije Vašingtona dovele su Korejsko poluostrvo korak bliže nuklearnom konfliktu

Pjongjang optužio je Vašington za kršenje vazdušnog prostora i upozorio da ima pravo da obara američke izviđačke letelice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Severne Koreje, prenosi severnokorejska novinska agencija KCNA.

“Provokativne vojne akcije SAD dovele su Korejsko poluostrvo korak bliže nuklearnom konfliktu”, kazao je neimenovani portparol severnokorejskog ministarstva nacionalne odbrane.

Kako se navodi, strateški i elektronski obaveštajni avioni američkog ratnog vazduhoplovstva upali su nekoliko desetina kilometara u vazdušni prostor Severne Koreje. Ministarstvo je podsetilo kako je američki EU-121 oboren na nebu iznad Severne Koreje 1969. godine i da ne isključuje “slične incidente”.

Dodaje se da, osim američkih izviđačkih aviona i dronova, Vašington pojačava napetosti tako što šalje nuklearne podmornice u blizini poluostrva.

“Nema garancije da se takav šokantan incident, kao što je obaranje američkog strateškog izviđačkog aviona, neće dogoditi u vodama istočno od Koreje”, istakao je portparol.

Osim toga, Severna Koreja je optužila SAD da izazivaju napetost na poluostrvu zbog planova za raspoređivanje strateškog nuklearnog naoružanja u Južnoj Koreji, kao i da tamo baziraju američke podmornice sa nuklearnim naoružanjem.

“Trenutna situacija dokazuje da se situacija na Korejskom poluostrvu očigledno približava prelomnoj tački nuklearnog sukoba zbog provokativnih vojnih akcija SAD”, naglasili su u ministarstvu.

Naime, Severna Koreja se često izjašnjavala u vezi sa američkim izviđačkim letovima u blizini poluostrva, a da zasad nema odgovora američke vojske stacionirane u Južnoj Koreji.

Južnokorejska vojska je navela da “nije tačno” da je narušen vazdušni prostor severnog suseda, već da “američka vojska sprovodi rutinske izviđačke letove oko ostrva, dodajući da saveznici rade blisko i da nadgledaju šta radi Pjongjang”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare