5. Jula 2023.

“Blumberg”: Erdogan privlači investitore na turneji u Zalivskim zemljama

Turski predsednik obići će Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Katar

Turska vlada je postavila cilj da različitim kanalima privuče 25 milijardi dolara investicija iz Zalivskih zemalja, pa se tako predsednik Redžep Tajip Erdogan, prema pisanju “Blumberga” sprema da krene na turneju kako bi na tursku vodenicu privukao finansijske resurse koji su iz zapadnih zemalja presušili.

Ministar finansija Mehmet Šimšek najavio je da će Erdogan posetiti Ujedinjene Arapske Emirate, dok su drugi turski zvaničnici, koji su hteli da ostanu anonimni, rekli da će predsednik putovati i u Saudijsku Arabiju i Katar. 

Pre Erdoganove posete UAE, u toj zemlji je gostovao i Šimšek sa potpredsednikom Dževdetom Jilmazom, da bi nakon toga delegacija iz Emirata uzvratila Turskoj posetu tokom koje se razgovaralo o detaljima investicione saradnje dve države.

Zemlje Zaliva za Tursku su postale idealni kandidati koji bi premostili jaz u investicijama nastao zbog povlačenja zapadnih finansijera usled visoke inflacije.

Zbog toga vlasti u Ankari poboljšavaju odnose sa ovim državama pa tako sada UAE, Saudijska Arabija i Katar Turskoj centralnoj banci obezbeđuju potrebne devize, bilo preko ugovora o razmeni, bilo direktnim depozitima.

Zemlje Zaliva bi, prema pisanju “Blumberga” mogle i da insistiraju da Turska sprovede dublje ekonomske reforme. Egipat je tako imao problema sa sličnim planom da prikupi milijarde dolara od istih zemalja kroz privatizaciju, delom zbog sporova oko procena vrednosti i vlade koja drži funtu na nivou koji investitori smatraju precenjenim.

Turska je u martu potpisala sporazum o udvostručenju obima trgovine sa UAE, naglašavajući rastuće ekonomske veze između dve zemlje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare