Poslastica koja osvaja na prvu
Kornet za sladoled
Potrebno:
2 jaja
65 g šećera
30 g rastopljenog putera
3 kašičice mlijeka
1 kašičica ekstrakta vanilije
45 g brašna
prstohvat soli
3 kašičice suncokretovog ulja
Priprema:
U velikoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte puter, mlijeko i vaniliju. Postupno umiješajte brašno te dodajte sol. Ako vam se čini da je tijesto pregusto, dodajte još malo mlijeka. Malu tavu zagrijte na srednjoj vatri te je lagano premažite uljem. Jednu malu kutljaču smjese dodajte u tavu i formirajte je u krug, kao za palačinke. Pecite dok ne postane zlatno s obje strane. Potom maknite s vatre i tijesto oblikujte u kornet dok je još vruće. Stavite kornete na kuhinjsku šipku da se ohlade.
Magična borovnica
Sastojci:
Sos od borovnica:
200 g borovnica
150 g kristal šećera
Sladoled:
500 g kisele pavlake
240 ml hladnog mlijeka
150 g sitnijeg kristal šećera
120 ml mliječne slatke pavlake
2 kašičice soka od limete
1/2 kašičice vanilin ekstrakta
Priprema:
Sos od borovnica:
Borovnice i šećer stavite u šerpu, zagrijavajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje, dok borovnice ne puste sok, a kristali šećera se otope. Kada proključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka osam minuta, dok smjesa ne postane sirupasta. Zatim sklonite s vatre, ohladite na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru nekoliko sati.
Sladoled:
Sve sastojke sipajte u veću posudu i dobro promiješajte žicom ili mikserom, dok se šećer ne otopi, a smjesa postane glatka i blago pjenasta. Posudu odložite u frižider preko noći, da se krema dobro ohladi. Nakon hlađenja, u drugu posudu sipajte ohlađenu kremu za sladoled. Kada sladoled blago očvrsne, ali još bude pogodan za miješanje, kašikom sipajte sos od borovnica, pa tankim nožem ili štapićem blago prođite kroz sladoled tek toliko da se „boje“ izmiješaju.
Kremasta banana
Sastojci:
4 banane
4 kašike cijeđenog soka od limuna
4 kašike šećera u prahu
400 ml slatkog vrhnja (ulupati u čvrsti šlag)
Priprema:
Banane narežite na kolutiće i stavite u blender. Dodajte im sok od cijeđenog limuna i šećer u prahu. Izblendajte u glatku smjesu. Kremu prebacite u drugu posudu, a zatim slatko vrhnje ulupajte u čvrsti šlag. Obje smjese sjedinite, pa prebacite u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač da se krema stisne. U pola smrzavanja izvadite i izmiksajte, a zatim vratite u zamrzivač, kako bi se steglo do kraja.
Osvježavajući limun
Sastojci:
6 žumanaca
250 g šećera
2 kašičice naribane korice limuna
1 dcl svježeg procijeđenog soka od limuna
1/2 l slatkog vrhnja
Priprema:
Žumanca na pari mutite dok pobijele i uvećaju volumen, pa dodajte šećer, limunov sok, koricu limuna te miksajte dok smjesa pobijeli i zgusne se. Uklonite s vatre i ohladite. U ohlađeno dodajte šlag od slatkog vrhnja i sve sjedinite. Kremu za sladoled pretresite u odgovarajuću posudu. Ostavite u zamrzivač na nekoliko sati. Poslije tri sata izvadite sladoled iz zamrzivača. Izmiksajte smjesu i vratite u zamrzivač. Vađenjem smjese i miksanjem dobija se fina krema.
Neodoljiva čokolada
Sastojci:
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
4 žumanca
100 g tamne čokolade (70% kakaa)
2 kašičice meda
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Pomiješajte mlijeko i vrhnje i stavite da prokuha. Maknite s vatre, dodajte čokoladu iskidanu na kockice i med, i miješajte pjenjačom dok se ne istope. Pjenjačom ili mikserom izmiješajte žumanca sa šećerom. Dodajte vruće mlijeko s čokoladom u smjesu od žumanaca, dobro izmiješajte da se izjednači, pa vratite na vatru i kuhajte na laganoj temperaturi miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati lagano, ali ne smije provriti. Kuhanu kremu, koja je prilično rijetka, ulijte u zdjelu kroz gusto mrežasto cjedilo i umiješajte ekstrakt vanilije. Kad se potpuno ohladi, stavite je u frižider najmanje tri-četiri sata ili još bolje preko noći. Gotov sladoled rashladite u zamrzivaču sat-dva prije posluživanja.
Neizostavna jagoda
Sastojci:
800 grama smrznutih jagoda
150 ml običnog jogurta
3 kašike meda
1 kašika svježe iscijeđenog soka od limuna
Priprema:
Stavite sve sastojke u kvalitetan blender ili sjeckalicu i miješajte otprilike pet minuta, odnosno dok ne dobijete kremastu smjesu. Poslužite odmah uz komadiće svježih jagoda ili smjesu stavite na hlađenje. Tako pripremljen sladoled u zamrzivaču može stajati i do mjesec, a da ne izgubi okus.
Prijatno!
Azra.ba