29. Juna 2023.

Borelj: Novcem za mir finansiramo rat; Zaharova: To već odavno radite

Kijev treba da nastavi ratne operacije, a EU će opskrbiti Ukrajinu oružjem tokom i nakon sukoba, smatra šef evropske diplomatije

Komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, da Unija može da pretvori “Evropski fond za mir” u “Fond za odbranu Ukrajine”, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je na Telegramu da je on “odavno postao Evropski fond rata”. 

“Moramo pomoći Ukrajini tokom rata i posle rata. ‘Evropski fond za mir’ će možda morati da postane ‘Fond za odbranu Ukrajine’. Ukrajina mora da nastavi da se bori, a modernizacija njihove vojske mora da bude produžena”, saopštio je Borelj po dolasku na samit EU, kako prenosi TASS.

EU će snabdevati Ukrajinu oružjem tokom i nakon sukoba, bio je jasan, i podvukao da zemlje članice nameravaju da udvostruče pomoć Ukrajini posle nedavnih događaja u Rusiji, iako “nemaju pojma šta se dogodilo i ko stoji iza toga”.

“Sve obaveštajne službe EU sada analiziraju posledice pobune”, naglasio je Borelj.

Od februara 2022. godine, zemlje EU su prebacile 3,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda u obliku sedam tranši od po 500 miliona evra za isporuku oružja Ukrajini.

Pored toga, EU je izdvojila milijardu evra za snabdevanje Ukrajine sa više od milion granata iz postojećih zaliha i milijardu evra za finansiranje  vojne industrije.  

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU odobrili su 27. juna dodatno finansiranje Evrofonda za mir u iznosu od 3,5 milijardi evra, ali nisu mogli da odobre osmu tranšu vojne pomoći Ukrajini, pošto ju je blokirala Mađarska.

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare