Mnogo svežeg voća nam je trenutno na raspolaganju, pa je prava šteta ne iskoristiti takvu prednost. Zato vam donosimo još jedan u nizu recepata sa voćem.
Ovog puta u pitanju je jogurt pita sa borovnicama, poslastica koja se pravi jednostavno, a oduševiće vas njen ukus. Borovnice u prhkom testu – osvežavajuće, mekano i fino.
Vreme pripreme:
- 75 minuta
Sastojci:
Prhko testo:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 4 žumanca
- 1 kesicapraška za pecivo
Nadev:
- 4 belanca
- 100 g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 400 g grčkog jogurta
- 400 g kisele pavlake
- 50 g oštrog brašna
- 250 g borovnica (ili nekog drugog sezonskog voća)
Priprema:
Hladan maslac izmrvite u brašnu, potom dodajte žumanca i prašak za pecivo. Zamesite prhko, nešto tvrđe testo.
Ostavite ga u frižideru oko 20 minuta dok pravite nadev.
Belanca umutite u sneg, umešajte ekstrakt vanile, oštro brašno, grčki jogurt i kiselu pavlaku.
Uključite rernu na 185 stepeni da se zagreje.
Polovinu prhkog testa razvaljajte ili ako vam je lakše, prstima utisnite u nauljen i pobrašnjen pleh za pečenje dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara.
Na testo izlijte nadev i rasporedite borovnice, pa preostalu polovinu testa izrendajte.
Stavite u rernu i pecite oko 45 minuta. Za vreme pečenja će pita nabubriti, ali će se izravnati kada se ohladi. Preko pospite malo šećera u prahu.