29. Juna 2023.

Osvežavajuća i mekana poslastica: Jogurt pita sa borovnicama

Mnogo svežeg voća nam je trenutno na raspolaganju, pa je prava šteta ne iskoristiti takvu prednost. Zato vam donosimo još jedan u nizu recepata sa voćem.

Ovog puta u pitanju je jogurt pita sa borovnicama, poslastica koja se pravi jednostavno, a oduševiće vas njen ukus. Borovnice u prhkom testu – osvežavajuće, mekano i fino.

Vreme pripreme:

  • 75 minuta

Sastojci:

Prhko testo:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 4 žumanca
  • 1 kesicapraška za pecivo

Nadev:

  • 4 belanca
  • 100 g šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 400 g grčkog jogurta
  • 400 g kisele pavlake
  • 50 g oštrog brašna
  • 250 g borovnica (ili nekog drugog sezonskog voća)

Priprema:

Hladan maslac izmrvite u brašnu, potom dodajte žumanca i prašak za pecivo. Zamesite prhko, nešto tvrđe testo.

Ostavite ga u frižideru oko 20 minuta dok pravite nadev.

Belanca umutite u sneg, umešajte ekstrakt vanile, oštro brašno, grčki jogurt i kiselu pavlaku.

Uključite rernu na 185 stepeni da se zagreje.

Polovinu prhkog testa razvaljajte ili ako vam je lakše, prstima utisnite u nauljen i pobrašnjen pleh za pečenje dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara.

Na testo izlijte nadev i rasporedite borovnice, pa preostalu polovinu testa izrendajte.

Stavite u rernu i pecite oko 45 minuta. Za vreme pečenja će pita nabubriti, ali će se izravnati kada se ohladi. Preko pospite malo šećera u prahu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare