28. Juna 2023.

Volvo u Sjevernoj Americi prelazi na Teslin NACS standard

Volvo Cars je još jedan proizvođač automobila koji je zvanično najavio prelazak sa CCS1 sistema (Combined Charging System) na Teslin NACS (North American Charging Standard) konektor za punjenje u Severnoj Americi (SAD, Kanada i Meksiko).

Volvo je sklopio ugovor sa Teslom da koristi NACS konektor za punjenje, kao prvi evropski brend. Prethodno su sličan potez najavili Ford, General Motors i Rivian, kao i Aptera.

Prema Volvou, sporazum sa Teslom će otvoriti Tesla Supercharging mrežu (više od 12.000 punjača na više od 2.000 lokacija) za sve postojeće Volvo električne modele od prve polovine 2024. Međutim, Volvo automobili kompatibilni sa CCS1 (kao što su XC40 i C40 Recharge) će morati da koriste adapter NACS na CCS1.

2025. godine, kada stignu prvi modeli kompatibilni sa NACS-om, adapter neće biti potreban. S druge strane, da bi koristili starije CCS1 brze punjače, klijenti će morati da koriste CCS1 na NACS adapter (najverovatnije isti koji koristi Tesla).

Jedan od najvažnijih elemenata sporazuma jeste da Volvo namerava da uključi Tesla Supercharging mrežu u svoj softverski sistem. Ugrađena navigacija automobila će prikazivati stanice za punjenje i omogućiti njihovo korišćenje/plaćanje u okviru jednog interfejsa.

Kompanija je zacrtala 100% potpuno električnu paletu vozila do 2030. i mora brzo da deluje. Da bi privukli kupce svojim električnim automobilima, punjenje mora biti lako, a kompanija je to ponovila nekoliko puta u svom saopštenju za javnost.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare