28. Juna 2023.

Ramin plan ima podršku

Zamenik premijera Severne Makedonije Artan Grubi izjavio da Nacrt statuta ZSO, koji je predložio premijer Albanije Edi Rama, ima podršku zemalja EU i SAD.

On je naveo da “imamo garancije da ni u jednom obliku Republika Srpska neće biti dozvoljena na Kosovu”.

“Postoji podrška Pariza, Vašingtona, Berlina i Brisela… Imamo snažne garancije Vašingtona, Brisela iz svih prijateljskih zemalja, i nećemo ostaviti Kosovo ni u jednom trenutku na cedilu”, naveo je Grubi.

On je rekao i da njegova zemlja ima dobre odnose sa Albanijom i Crnom Gorom, dok je komunikacija sa tzv.Kosovom nedovoljna.

“Naši odnosi sa Albanijom su odlični. Politika Severne Makedonije ima uticaja u regionu i to se video, kada je potpisan sporazum sa Albanijom o granici, o luci koja će se graditi u Strugi, o izgradnji pruge od Kirčove do nove luke koja se gradi u Draču, ali i po pitanju izgradnje električnih provodnika od Manastira do Elbasana“, rekao je Grubi.

Isto, kaže, važi za odnose sa Dritanom Abazovićem, odnosno Crnom Gorom, kao i sa “preševskom dolinom”, jer su redovne konsultacije sa Šaipom Kamberijem i drugim čelnicima.

“Ali, to isto ne važi za odnose sa Kosovom. Komunikacija sa Kosovom nema isti intenzitet kao sa drugim državama koje vode Albanci. Možda zbog posvećenosti kosovskih institucija i vlasti I dijalogu i otvorenom pitanju sa Srbijom, komunikacija nije tako intenzivna kao sa drugima, iako smo nudili i potpuno smo dostupni. Svaki naš kapacitet na svakom forumu, bilo regionalnom ili kontinentalnom, ponudili smo da budemo u potpunosti na usluzi institucijama Kosova“, rekao je Grubi.

On je preneo da su danas vlade Severne Makedonije i tzv. Kosova, usaglasile tekst za integrisane prelaze.

“Veoma sam srećan što smo posle skoro dve godine usaglasili tekst sporazuma o postavljanju ‘one stop shop’ na prelazu sa Kosovom. Integrisani prelazi, sa samo jednom kontrolom bilo da ulazite ili izlazite sa Kosova”, rekao je Grubi.

Danas je usaglašen tekst, sledi potvrđivanje u vladama u Skoplju i Prištini, kako bi ga potpisali ministri Svečlja i Spasovski, a Grubi je dodao da se očekuje da sporazum stupi na snagu u januaru naredne godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare