27. Juna 2023.

Petrović: Vrijednost uništenih zaraženih svinja 15.000 KM

U semberskom selu Gornji Dragaljevac danas je, u skladu sa protivepidemiološkim mjerama, ukopana 41 uginula i eutanazirana svinja iz jednog domaćinstva u kojem se pojavila afrička kuga, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kako se navodi, o ozbiljnosti situacije govori i činjenica da je za sutra zakazana eutanazija još 37 svinja i to samo u jednom domaćinstvu.

Teren na kojem se ukopavaju životinje je u gradskom vlasništvu.

U toku je dalje uzorkovanje i sigurno je da će broj ovih domaćinstava biti veći, ocjenjuju u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je nakon posjete Gornjem Dragaljevcu rekao da je procijenjena vrijednost danas uništenih zaraženih svinja 15.000 KM i da je onima koji žive od uzgoja svinja dovedena u pitanje egzistencija.

“Treba svi da budemo svjesni koliki je ovo udar na ekonomiju, ne samo Bijeljine, već i Republike Srpske u ovom trenutku, i koliki udar tek može da bude”, naveo je on i pozvao domaćine da se ne plaše da prijave pojavu zaraze, bez obzira da li imaju prijavljeno gazdinstvo ili ušne markice na svinjama, prenosi Srna.

Zbog pojave zaraze zabranjen je rad stočne pijace u Bijeljini i najavljen strog nadzor nad poštovanjem ove zabrane, dok će na putevima na području u kojem se pojavila afrička kuga biti postavljene dezinfekcione barijere.

Izdata je i naredba Lovačkom udruženju “Semberija” da izvrši preventivni odstrel divljih svinja na zaraženom i ugroženom području, kako bi analizom uzoraka bilo utvrđeno da li su ove životinje zaražene.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare