Recept koji se najviše pretražuje na Guglu je indijska verzija mekog sira, odnosno “paneer”. Odmah iza njega su se našli recepti za pileća prsa i tiramisu.
Recept koji se najviše pretražuje na Guglu je indijska verzija mekog sira, odnosno “paneer”. Odmah iza njega su se našli recepti za pileća prsa i tiramisu.
“Paneer” je popularni indijski sveži sir koji se koristi u mnogim tradicionalnim jelima. Poznat po svojoj svežini i nežnoj teksturi, koja se topi u ustima, dobar je dodatak skoro svakom jelu.
Sastojci:
- 6 šolja (oko 1,5 l) punomasnoga mleka
- 2 veća limuna, iscedite ih
- malo soli
Foto: Indian Food Images/Shutterstock
Priprema:
- U velikom loncu prokuvajte mleko na srednjoj temperaturi. Povremeno mešajte kako mleko ne bi zagorelo. Kad mleko počne da kipi, smanjite temperaturu na najmanju moguću.
- Postepeno dodajte limunov sok i malo soli – kašiku po kašiku, dok mleko ne počne da se zgrušava. Mešajte nežno kako bi se sir odvojio od surutke. Nakon dodavanja limunovog soka, lonac pomerite sa šporeta i pustite da stoji od 5 do 10 minuta dok se surutka potpuno ne odvoji od sira.
- Postavite cediljku preko posude kako biste uhvatili surutku. Prekrijte cediljku gazom ili kuhinjskom krpom kako bi sir mogao dobro da se ocedi. Nežno prelijte sir u cediljku i ostavite ga da se cedi od 30 do 40 minuta.
- Ovaj proces uklanja viška surutke iz sira. Nakon što se sir dovoljno ocedio, nežno ga uklonite iz cediljke i stavite na ravnu površinu.
- Oblikujte sir u željeni oblik – kvadrat, pravougaonik, krug. Ukoliko želite tvrđi “paneer”, stavite ga pod opterećenje (npr. gore stavite težak tanjir) i ostavite tako sat-dva u frižideru.
- Ukoliko želite da vam “paneer” bude mekši, onda nema potrebe da primenjujete prethodno navedeni korak, već ga možete koristiti odmah nakon ceđenja.