26. Juna 2023.

Za malo sukob dvije nuklearne sile: Izbjegnuto je “za dlaku”

Vodeće svetske nuklearne supersile zamalo su se sukobile u Siriji, otkriva britanski novinar.

Do sukoba je umalo došlo nakon što su ruske snage zapretile da će uništiti američku bazu ukoliko američke specijalne snage ne napuste objekat.

Do ivice sukoba došlo je u maju 2017, na vrhuncu građanskog rata u Siriji, piše britanski “Telegraf”, pozivajući se na novu knjigu jednog od svojih novinara.

Počelo je kada je Rusija zahtevala da američke specijalne snage napuste svoju bazu – garnizon Al-Tanf, koji se nalazi blizu tromeđe Sirije, Iraka i Jordana – “ili da se suoče sa uništenjem”.

Američke trupe su se, kao meru predostrožnosti, “raspršile po pustinji”. General američke vojske Stiven Taunsend, tadašnji komandant koalicionih snaga u Siriji koje Amerika podržava, odgovorio je ruskom kolegi ultimatumom: “Da li razgovaramo, ili se bijemo?”

Nakon kratke pauze, ruski komandant je odgovorio: “Razgovaramo”, navodi se u knjizi “Asad: Trijumf tiranije”, koju je objavio novinar “Telegrafa”.

Taunsend je onda rekao ostalima: “Moj ruski prijatelj je upravo odustao”.

Poziv je usledio u momentu kada je ruski general Sergej Surovikin, tadašnji komandant ruskih snaga u Siriji, bio na odsustvu.

“Njegov zamenik nije poštovao stroge protokole dogovorene između Amerikanaca i Rusa kako bi izbegao direktnu konfrontaciju dveju sila”, navodi “Telegraf”.

Dok su se američke snage u to vreme navodno bavile borbom protiv militanata Islamske države (IS), rusko ministarstvo odbrane je u oktobru 2017. tvrdilo da dozvoljavaju džihadistima da se slobodno kreću po Al-Tanfu. U to vreme, ruske snage su pomagale režimu sirijskog predsednika Bašara el Asada da pobedi pobunjenike koje su podržavale SAD i IS.

Američke snage su ilegalno okupirale sirijsku teritoriju tokom građanskog rata i to čine do danas, podseća RT internešenel. Vašington i dalje radi sa IS i drugim terorističkim grupama na izvođenju napada na sirijske vladine snage, izjavio je ranije ove godine šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Asad je u martu izjavio da garnizon Al-Tanf “u potpunosti služi kao baza za obuku terorista”, prenosi Raša tudej Balkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare