24. Juna 2023.

Haos u Rusiji: Prigožin u Rostovu na Donu, Putin: Ovo je zabijanje noža u leđa našem narodu

Šef privatne paravojne grupe “Vagner” Jevgenij Prigožin pozvao je danas ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova da dođu u Rostov na Donu na sastanak s njim, i zaprijetio da će, u suprotnom “krenuti na Moskvu”.

Šef grupe “Vagner” tvrdi da su njegove jedinice zauzele ključne vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu.

“Vojni objekti Rostova, uključujući aerodrom, su pod našom kontrolom”, rekao je Prigožin u video snimku objavljenom jutros.

On je rekao da su njegove snage zauzele štab ruske vojske na jugu zemlje u gradu od preko milion stanovnika u pograničnom području sa Ukrajinom.

Ministarstvo odbrane u Moskvi još nije komentarisalo Prigožinove tvrdnje.

Prigožin je na snimku rekao i da su borbeni avioni za rat protiv Ukrajine nastavili da poleću sa aerodroma Rostov kako je planirano: “Avioni… poleću kako je planirano”.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev poručio je stanovnicima da ostanu mirni i da ostanu u kućama.

“Trenutna situacija zahteva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda”, napisao je on na Telegramu.

“Agencije za sprovođenje zakona preduzimaju sve neophodne korake da osiguraju bezbednost stanovnika u toj oblasti”.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin je u novoj video poruci objavio da su sve vojne lokacije u ruskom gradu Rostovu na Donu pod kontrolom plaćeničke grupe Vagner.

Prigožin tvrdi da se ne radi o vojnom udaru, ali čini se da si je postavio cilj svrgavanja ruskog vojnog vrha, piše BBC.

Na snimku objavljenom jutros na društvenim mrežama, Prigožin se svađa sa visokim ruskim komandantima u štabu regionalne vojske u Rostovu.

“Došli smo ovde jer želimo da pronađemo načelnika Generalštaba i ruskog ministra odbrane”, rekao je šef Vagnera.

Internetom kruži video snimak koji navodno prikazuje Prigožina u južnom ruskom vojnom štabu u Rostovu na Donu.

Na snimku Prigožin kaže da će njegove trupe blokirati grad i krenuti ka Moskvi, osim ako im ne dođu šefovi odbrane Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov, prenosi Bi-Bi-Si.

Inače, Prigožin je nešto ranije poručio je da su njegovi borci i on spremni da umru za domovinu i oslobađanje ruskog naroda od aktuelnog vojnog vođstva.

“Spremni smo da umremo, svih nas 25.000”, rekao je Prigožin u novoj audio poruci na Telegramu.

Prigožin je objavio u novoj audio poruci na Telegramu da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

“Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Vagnerove jedinice”, rekao je Prigožin, ali nije otkrio gde se to navodno dogodilo. AFP nije mogao da proveri Prigožinovu tvrdnju.

Guverner ruske regije Rostov, koja graniči s Ukrajinom na istoku, pozvao je stanovnike da ostanu u svojim domovima, objavio je BBC nakon što je Prigožin sa svojim borcima rekao da je prešao iz Ukrajine u Rusiju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je svestan situacije koja se odvija oko osnivača privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina.

To je izjavio sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

“Predsednik Putin je obavešten o svim dešavanjima u vezi sa Prigožinom. Preduzimaju se neophodne mere”, rekao je on, prenosi RIA novosti.

Ranije juče, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su netačne informacije koje se šire u ime Jevgenija Prigožina o “udaru” po pozadinskim kampovima plaćeničke kompanije “Vagner”, nazivajući ove poruke “informativnom provokacijom”.

Prigožin je optužio rusko vojno rukovodstvo da je napalo Vagnerov vojni kamp, pri čemu je ubijen “ogroman broj” njegovih vojnika.

On tvrdi da je rusko Ministarstvo odbrane prevarilo grupu Vagner i poručio da će “odgovoriti na ove zločine”, preneo je Si-En-En (CNN).

“Potajno su nas prevarili, pokušavajući da nam oduzmu mogućnost da branimo svoje domove. Bili smo spremni da napravimo ustupke Ministarstvu odbrane da predamo oružje i pronađemo rešenje kako ćemo nastaviti da branimo našu zemlju. Ali ovi ološi se nisu smirili”, rekao je Prigožin u glasovnoj poruci objavljenoj na Telegramu.

On je naveo da je u napadu na logor Vagnera stradalo na desetine vojnika i zapretio da će hiljade ruskih vojnika biti kažnjeno.

Kako podseća američka TV mreža, Prigožin i Vagner su imali istaknutu ulogu u ratu u Ukrajini, a u maju je osnivač te vojne kompanije saopštio da su njegove trupe zauzele Bahmut u skupoj i uglavnom simboličnoj dobiti za Rusiju.

Vođa Vagnera se više puta i javno svađao sa ruskim odbrambenim liderima zbog nedostatka municije i druge opreme, a u jednom trenutku je snimio video kako stoji ispred, kako je tvrdio, leševa svojih boraca.

U nizu audio poruka koje je tokom dva dana objavio na Telegramu, Prigožin je pooštrio kritike upućene ministru odbrane Sergeju Šojguu, i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu, optužujući ih da od Putina kriju ”veoma ozbiljne gubitke Rusije na frontu”.

Putin: Ovo je zabijanje noža u leđa našem narodu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se obraća onima koji su prevarom ili pod pretnjama uvučeni u avanturu oružane pobune. Borcima Vagnera poručio je da su oni heroji koji su oslobodili Donbas, ali je i najavio oštar odgovor na pobunu.

Naveo je da vlasti neće dozvoliti da se ponovi raskol u Rusiji i da će zaštititi narod

Ovo je zabijanje noža u leđa, rekao je Putin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare