13. Juna 2023.

Stavljena je na crnu listu i sada je na “meti” Amerike

Tu školu su penzionisani zapadni vojni avijatičari optužili da olakšava obuku pilota kineskih vazduhoplovnih snaga.

Akademija za probno letenje Južne Afrike (TFASA) dodata je na listu sankcionisanih subjekata koju kurira Biro za industriju i bezbednost američkog Ministarstva trgovine (BIS).

Biro je u ponedeljak označio više od 40 novih subjekata, većinom iz Kine, da “postupaju suprotno nacionalnoj bezbednosti ili spoljnopolitičkim interesima Sjedinjenih Država”.

Na listu je dodato i više istraživačkih ustanova sa sedištem u Kini. Prema BIS-u, subjekti pod sankcijama koristili su zapadni softver za razvoj hipersoničnog oružja i projektila vazduh-vazduh.

“Imperativ je da sprečimo Kinu da pribavi američke tehnologije i znanje kako bi omogućila njihove programe vojne modernizacije”, rekao je pomoćnik sekretara za sprovođenje izvoza Metju Akselrod.

Taj potez uslijedio je nakon što je nekoliko zapadnih vlada bilo zaprepašteno medijskim izvještajima da Peking tajno regrutuje strane pilote za obuku svojih avijatičara. Australija je pokrenula istragu o ovom pitanju prošle godine, dok je britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo obećalo da će promeniti propise kako bi sprečilo bivše pilote da obučavaju svoje kolege iz drugih zemalja bez odobrenja vlade.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je prošle nedelje da je upozorio svog kineskog kolegu generala Li Šangfua da je regrutovanje bivših pilota Bundesvera neprihvatljivo.

Peking je negirao bilo kakvo saznanje o programima obuke koji uključuju strane bivše pilote. U saopštenju od ponedeljka, kinesko ministarstvo trgovine osudilo je američke sankcije kao nedostatak “činjenične osnove i odgovarajućeg procesa”.

“Kina će preduzeti neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća i pojedinaca”, rekao je portparol ministarstva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare