12. Juna 2023.

Putin: Danas, u ovo teško vrijeme za Rusiju…

Tim praznikom obeležava se dan kada je pre nekoliko decenija država stekla suverenitet nakon potpisivanja Deklaracije o državnom suverenitetu Rusije iz 1990. godine.

“Ovaj praznik predstavlja našu veliku istoriju i slavu otadžbine, jača jedinstvo našeg mnogonacionalnog naroda i našu predanost zemlji, i jedan topao, duševan odnos prema voljenoj otadžbini. Čestitam vam svima praznik, Dan Rusije!”, rekao je Putin.

“Danas, u ovo teško vreme za Rusiju, ovako topla osećanja još jače objedinjuju naše društvo i predstavljaju jaku podršku našim herojima” na frontu, rekao je Putin.

Predsednik Ruske Federacije je podsetio na veliku žrtvu i trud predaka ruskog naroda i naglasio da je za Rusiju “takvo nasleđe sveto” kao i da su Rusi “verni tim tradicijama”.

“Patriotizam i odgovornost za sudbinu otadžbine su osećanja koja su nam zaveštali naši preci, koji su ostvarili grandiozne radne i vojne pobede. Sada smo posebno svesni kakav je značaj njihovih dostignuća i njihove velike odlučnosti da stanu u zaštitu rodne zemlje”.

Tokom današnje manifestacije Putin tradicionalno uručuje i državne nagrade i zlatnu medalju Heroja rada.

“Zahvaljujem vam se za službu otadžbini. Uspeli ste da postignete vrhunac u svojoj profesiji”, rekao je on za vreme ceremonije dodele nagrada.

Zvanje Heroja rada dobila je Tatjana Baburova, učiteljica jedne škole, Aleksandar Inozemcev, generalni direktor kompanije “ODK-Aviadvigatelj”, akademik Ruske akademije nauka i rukovodilac centra dualnih tehnologija “Sajuz” Jurij Miljehin, generalni direktor akcionerskog društva “Bijskaja ljnjanaja fabrika” Ljev Kaljonav i rudar Ruske Federacije Eduard Ščerbina.

Državna nagrada za postignuća u oblasti nauke i tehnologije za 2022. godinu dodeljena je Dmitriju Puškarju i to za razvoj minimalno invazivnog načina hirurškog lečenja onkoloških bolesti. Istu nagradu dobio je i onkološki hirurg Igor Hatkov, zatim glavni lekar Gradske kliničke bolnice S. P. Botkina, Aleksej Šabunjin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare