11. Juna 2023.

Ferari u Le Manu prekinuo post dug 58 godina

Na povratku italijanskog tima u najjaču konkurenciju, baš za jubilej 100-godišnjice od prvog izdanja legendarne trke, pomenuti trio je prekinuo post koji je trajao još od 1965. godine. Tada su Ferari na najviši stepenik pobedničkog postolja odveli Masten Gregori i Johen Rint, inače jedini posthumni šampion Formule 1.

Gvidiju je pripala ta čast da prođe kroz cilj kao pobednik, sa prednošću od jednog minuta i 21 sekunde ispred najbolje posade Tojote koju su činili Sebastijan Buemi, Brendon Hartli i Rjo Hirakava. Na najnižem stepeniku pobedničkog postolja našli su se vozači Kadilaka Aleks Lin, Erl Bamber i Rilard Vestbruk, sa krugom zaostatka u odnosu na Ferari.

Ovogodišnje izdanje 24 časa Le Mana pružilo je mnogo uzbuđenja, a od starta je bilo jasno da će se za trijumf boriti Ferari i Tojota, ali i da italijanski tim ima mnogo bolji ritam. To je došlo do izražaja u drugoj polovini trke, posle Gvidijevog izletanja u prvoj Mulsan šikani u subotu uveče, kada je prednost bila oko minuta.

Ipak, put do trijumfa od tada nije bio lagan, pošto je došlo do problema prilikom odlaska u boks tokom 19. sata trke, kada se Tojota vratila u igru. Razlika je pala na oko sekunde, ali je sve rešeno kada je Hirakava izgubio kontrolu u pretposlednjem satu, ali je uspeo da se vrati u trku, doduše, bez šanse za trijumf. Ferari se ’ugasio’ i 23 minuta pre kraja trke, ali je prednost bila toliko velika da pobeda ni tada nije dovedena u pitanju.

Posada Kadilaka je na trećem mestu imala relativno mirnu trku, uz izuzetak Vesbrukovog okretanja tokom noći. Isto se ne može reći za drugi Kadilak u bojama Čip Ganasi rejsinga, pošto je Sebastijan Burde u jednom trenutku udaren otpozadi u Danlop šikani, a nekoliko sati kasnije imao sličan incident na drugom delu staze. Ipak, na kraju su Burde, Renger van der Zande i Skot Dikson bili četvrti, tri kruga iza pobednika, ispred druge posade Ferarija koja je startovala sa posade, ali je ispala iz konkurencije kada su pljuskovi stigli u Le Man tokom večeri.

Preostali timovi u konkurenciji hiperatomobila – Pežo i Porše imali su trku za zaborav.

Pobeda Ferarija takođe je dovela do kraja niza Tojote, koja je od 2018. godine bila nezaustavljiva na legendarnoj trci.

Foto:nordphotoxGmbHx/xBratic via Guliver Image

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare