Srećom, kafa ima i svoje zdravstvene benefite, što taj ritual čini još boljim. Ali kad govorimo o kafi i njenim prednostima koje ima na zdravlje, tada isključivo mislimo na crnu kafu.
Dodavanjem šećera, šlaga, mlijeka i raznih vještačkih aroma, iako dobijamo ukusan napitak, takva „kafa“ je čista kalorijska bomba i ničemu nam ne koristi. Ali postoje i zdrave alternative. Predstavljamo ti 5 načina, kako da zdravo obogatiš okus svoje kafe.
Bademovo mlijeko
Mlijeko i šlag su najpopularniji sastojci, koje dodajemo u kafu. Iako dodavanjem male količine mlijeka u kafu nećemo učiniti veliku štetu, postoje ljudi koji imaju smanjenu toleranciju na laktozu ili jednostavno žele da izbace mlijeko životinjskog porijekla iz svoje ishrane. U tom slučaju, bademovo mlijeko je odlična zamjena. Sa bogatim okusom, sadrži manje masnoća, a više kalcijuma od kravljeg mlijeka.
Kokosovo ulje
Iako postoji ozbiljna debata o tome koliko je kokosovo ulje zapravo dobro, istina je da ono sadrži dobre masnoće, daje ti energiju, ubrzava metabolizam i ne povećava nivo šećera u krvi. Dodaj kašiku kokosovog ulja u kafu i dobićeš ukusan i zdrav napitak.
Kardamon
Najpopularniji način da zasladiš kafu začinima, svakako je korištenjem kardamona. Ovaj ukusni začin utiče na metabolizam, a okusu tvoje kafe daje dašak egzotike.
Agavin sirup
Ako dodaješ bijeli šećer u kafu, imamo odličnu zamjenu za tebe – agavin sirup. Sadrži niži glikemijski indeks od bijelog šećera, što pomaže održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Plus, agava ima blag okus karamele što je čini ukusnijom od bijelog šećera. Iako je prirodna i zdrava, ipak sadrži šećer pa pazi sa količinom koju dodaješ.
Kolagen
Prednosti kolagena su brojne. Može pomoći tvojoj kosi, koži i noktima, poboljšava zdravlje digestivnog trakta, a dobar je i za zglobove i kosti. Zašto ga onda ne dodaš svojoj kafi? Većina kolagena je bez mirisa i okusa, tako da uz šoljicu kafe i bademovog mlijeka, dodaj kašičicu kolagena i dobićeš zaista zdrav i ukusan napitak.
Ultra.ba