Fildžan burek (fincan boregi), jelo poreklom iz Turske, možete spremiti na jednostavan način, a njegov ukus će vas oduševiti. Ukratko – dobićete jelo koje u isto vreme ima ukus bureka i pite sa krompirom. Za one koji vole ovu vrstu jela – ne može bolje.
Sastojci:
- pakovanje gotovih tankih kora za pite (8 kom biće dovoljno)
- 200-300 gr mlevenog mesa
- 3-4 krompira
- 2 luka
- so, biber
- Za premaz: 1 jaje, nekoliko kašika ulja, nekoliko kašika mleka
- Za preliv: 2 dl vode, kašika vegete ili pola kocke za supu
Priprema:
- Na malo ulja propržiti sitno seckani luk, dodati meso, pa uz mešanje pržiti dok ne promeni boju. Dodati so, biber. Pržiti još nekoliko minuta.
- Krompir skuvati i propasirati, pa pomešati sa mesom. Po potrebi dodati začine.
- Svaku koru prerezati na 6 delova (kocki), uzimati po dve kocke jednu preko druge i nagurati je preko male šolje za kafu tako da rubovi vise sa strane, napraviti udubljenje prstima. Puniti šoljice mesnom smesom pa rubovima zatvoriti šoljicu uz premazivanje smesom od jaja, ulja i mleka.
- Na pleh prekriven papirom za pečenje istresti sadržaj iz šoljice kako bi ostao formirani mali burek.
- Tako pripremljene bureke premazati ostatkom smese od jaja, po želji posuti susamom ili kimom, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180ºC oko 25 min.
- Nakon toga izvaditi pleh, pa kašikom preliti preko svakog bureka malo preliva (voda + kocka za supu) koji ste prethodno zakuvali. Vratiti pleh u rernu i peći još 10-15 min dok burek ne postane zlatno žut, a korica hrskava.
- Poslužiti vruće.