1. Juna 2023.

Fildžan burek: Tursko jelo koje će oduševiti ljubitelje pita

Fildžan burek (fincan boregi), jelo poreklom iz Turske, možete spremiti na jednostavan način, a njegov ukus će vas oduševiti. Ukratko – dobićete jelo koje u isto vreme ima ukus bureka i pite sa krompirom. Za one koji vole ovu vrstu jela – ne može bolje.

Sastojci:

  • pakovanje gotovih tankih kora za pite (8 kom biće dovoljno)
  • 200-300 gr mlevenog mesa
  • 3-4 krompira
  • 2 luka
  • so, biber
  • Za premaz: 1 jaje, nekoliko kašika ulja, nekoliko kašika mleka
  • Za preliv: 2 dl vode, kašika vegete ili pola kocke za supu

Priprema:

  • Na malo ulja propržiti sitno seckani luk, dodati meso, pa uz mešanje pržiti dok ne promeni boju. Dodati so, biber. Pržiti još nekoliko minuta.
  • Krompir skuvati i propasirati, pa pomešati sa mesom. Po potrebi dodati začine.
  • Svaku koru prerezati na 6 delova (kocki), uzimati po dve kocke jednu preko druge i nagurati je preko male šolje za kafu tako da rubovi vise sa strane, napraviti udubljenje prstima. Puniti šoljice mesnom smesom pa rubovima zatvoriti šoljicu uz premazivanje smesom od jaja, ulja i mleka.
  • Na pleh prekriven papirom za pečenje istresti sadržaj iz šoljice kako bi ostao formirani mali burek.
  • Tako pripremljene bureke premazati ostatkom smese od jaja, po želji posuti susamom ili kimom, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180ºC oko 25 min.
  • Nakon toga izvaditi pleh, pa kašikom preliti preko svakog bureka malo preliva (voda + kocka za supu) koji ste prethodno zakuvali. Vratiti pleh u rernu i peći još 10-15 min dok burek ne postane zlatno žut, a korica hrskava.
  • Poslužiti vruće.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare