Začinske biljke imaju značajnu ulogu u kulinarstvu, pomažu da istaknemo ukus i aromu jela, posebno kada se koriste uz različite vrste mesa.
Evo nekoliko saveta o tome koje začinske biljke se tradicionalno slažu uz određene vrste mesa:
Piletina
- Ruzmarin: Ova aromatična biljka daje “raskošnu notu” ukusu i mirisu pečene piletine. Može se koristiti u sušenom oblikuili svež.
- Beli luk: Dodaje intenzivnu aromu i blagu pikantnost piletini.
- Majčina dušica: Ima blagu, pomalo citrusnu notu koja se dobro slaže sa piletinom. Može se koristiti sveža ili sušena.
Junetina
- Majoran: Ovaj začin ima slatkastu i pikantnu aromu koja doprinosi ukusu pečene junetine. Može se koristiti u svežem ili sušenom obliku.
- Bosiljak: Ima izraženu aromu i dodaje svežinu jelima od junetine. Najbolje je koristiti sveže listove bosiljka.
- Origano: Zahvaljujući jakom mirisu i pikantnom ukusu, origano je odličan izbor za jela od junetine. Obično se koristi u sušenom obliku.
Svinjetina
- Majčina dušica: Ovaj začin ima jaku aromu i odlično “maskira” jak miris svinjetine, istovremeno joj poboljšavajući ukus. Najbolje je koristiti sušenu majčinu dušicu.
- Đumbir: Daje pikantnost i osvežavajući ukus svinjetini.
- Žalfija: Zahvaljujući pikantnoj i pomalo gorkastoj aromi, žalfija se dobro slaže sa svinjskim mesom. Može se koristiti sveža ili sušena.
Jagnjetina
- Menta: Ima osvežavajući ukus koji savršeno dopunjuje jagnjetinu. Najbolje je koristiti sveže listove mente, odnosno nane.
- Kim: Daje blago “orašastu” notu jelima od jagnjetine.
- Majčina dušica: Intenzivna aroma, odličan začin za jela od jagnjetine. Može se koristiti sveža ili sušena.
Riba
- Peršun: Sveži peršun daje svežinu i blagu gorčinu jelima od ribe. Možete da se koristi i sušen.
- Mirođija: Poznata po svojoj osvežavajućoj aromi koja se dobro slaže s ribom. Najbolje je koristiti u svežem obliku.
- Limunova trava: Ova biljka ima izraženu citrusnu aromu koja se odlično uklapa s jelima od ribe.