8. Maja 2023.

Naređeno: Bježite… Sprema se “teška nuklearna nesreća”?

Rečeno je da će evakuacije uticati na Energodar, grad u blizini najveće elektrane u Ukrajini, a iz UN-ovog tela za nuklearni nadzor stiglo je upozorenje o mogućoj “teškoj nuklearnoj nesreći”.

Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik Melitopolja, grada koji senalazi u Zaporoškoj oblasti, rekao je da je naredba izazvala haos i petosatne kolone automobila na kontrolnoj tački za Krim.

Dodao je i da postoje izveštaji ruskom vojnom osoblju koje prerušeno u civile pokušava da pobegne iz okupiranog dela Zaporožja.

“Stoga je sada dodato još jedno filtriranje pri napuštanju privremeno okupirane teritorijr – proveravaju sve civile u automobilima i pokušavaju da spreče prerušeno rusko vojno osoblje u automobilima”, rekao je Fedorov, a prenosi Ukrajinska pravda.

On je takođe upozorio i da humanitarna kriza “raste” jer prodavnice ne primaju robu, bolnice se zatvaraju, a građanima preti isključivanje struje i vode.

Rafael Grosi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, upozorio je da situacija “postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna”.

“Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarne nuklearne pretnje i bezbednosih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo delovati sada kako bismo sprečili pretnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posledice za stanovništvo i okonu “, kazao je Rafael Grosi.

Ruski državni mediji potvrdili su u petak evakuaciju 18 okupiranih regiona.

Postrojenje u Zaporožju jedno je od deset najvećih u svetu i odgovorno je za gotovo polovinu nuklearne proizvodnje četiri ukrajinska reaktora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare