Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna.
Osim toga, bogat su izvor minerala među kojima su i kalijum, natrijum i fosfor.
Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin.
Snažan su antioksidans, tj. štite telo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelijeu našem organizmu.
Izvrstan su probiotik i balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.
Osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtriraju toksine iz organizma.
Sprečavaju nastanak čira na želucu, čir je unutrašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama.
Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.
Pomažu kod dijabetesa.
Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim zrncima koje prenose kiseonik.
Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.
Alo.rs