U vreme kada praznična trpeza obiluje slatkim, slanim i masnim specijalitetima znamo da zaboravimo na saveznike naše probave. Donosimo tri “pomoćnika” koja će pomoći da se pokrenute i najtvrdoglavija probava.
1. Mlaka voda i limun
U čašu mlake vode iscedite celi limun i popijte. Ovaj napitak možete konzumirati i preventivno te tako sprečiti probavne smetnje.
2. Maslinovo ulje i limun
Progutajte kašiku maslinovog ulja, po želji razblaženog s prirodnim sokom limuna. Taj domaći lek za pokretanje probave najbolje je konzumirati ujutro ili nekoliko sati nakon obroka.
3. Soda bikarbona i mlaka voda
U čašu mlake vode promešajte pola male kašike sode bikarbone. Ta je namirnica već generacijama poznata kao saveznica loše probave, ali bitno je napomenuti da se treba koristiti samo farmaceutska soda bikarbona bez aluminijuma, koju možete kupiti u apoteci ili u prodavnicama zdrave hrane.
Napomena: Taj recept ne preporučuje se onima koji boluju od čira na želucu.
Ovi saveti dobrodošli su kada je probava toliko usporena da joj je što pre potrebna “spoljna”“ pomoć.
Ali kako se ne bi ustajali “teški” i umorni, ne zaboravite da u svakodnevni jelovnik uvrstite: vodu, probiotike, voće i povrće bogato vlaknima (pasulj, šargarepa, brokoli, bobičasto voće, narandža…
celovite žitarice (ječam, smeđi pirinač, ovas…), piše Zadovoljna.hr.
I nikako ne zaboravite na kretanje, makar to bila tek desetominutna šetnja po kvartu.
Alo.rs