28. Aprila 2023.

Isporuke ruske nafte u Indiju u februaru dostigle istorijski maksimum

Prema podacima Ministarstva, Indija je krajem zime kupila 6,3 miliona tona sirove nafte od Rusije u odnosu na šest miliona tona koliko je kupovala prethodnih meseci. Ako se bi se ova količina nafte pretvorila u barele to bi značilo da je kupovina porasla sa 1,48 miliona do 1,55 miliona dnevno.
Indija je na kupovinu ruske nafte potrošila u februaru za 3,3 odsto više nego u ranijim mesecima, odnosno 3,35 milijardi dolara, što je ujedno i istorijski maksimum.

Među glavnim dobavljačima nafte u Indiju, Rusija je u februaru zauzela prvo mesto sa udelom od 27,4 odsto, na drugom mestu je Irak – 15,8 odsto, a na trećem Saudijska Arabija – 15,5 odsto. Na četvrtom mestu su Ujedinjeni Arapski Emirati – 8,9 odsto, a na petom Kuvajt – 7,5 odsto.
Kupovina ruskih naftnih derivata i nafte koštala je Indiju u februaru rekordnih 3,9 milijardi dolara, što je 42 puta više nego prethodne godine.

Ranije je objavljeno da je Rusija pre kraja fiskalne godine 2022-2023 isporučila robu u prijateljsku državu za rekordnih 41,6 milijardi dolara, što joj je omogućilo da ostane peti najveći trgovinski partner Indije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare