25. Aprila 2023.

Vučić o glasanju u SE: Zašto bismo sada poštovali teritorijalni integritet Ukrajine

“Znali smo da ne možemo da utičemo mnogo na zemlje članice EU i kandidate za prijem koji bezpogovorno slušaju Zapad. Sve je to očekivano, neočekivana je odluka Mađarske”, rekao je Vučić i dodao da je zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na prijateljstvu i pravoj političkoj odluci.

On je zahvalio Španiji, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziju i Kipru, kao i ostalim zemljama koji su, kako je rekao, podržali međunarodno pravo i povelju UN. Dodao je da razočaran odlukom Crne Gore.

“Mi nismo zemlja koja će za dan ili noć promeniti sve odnose sa celim svetom. Da li je bilo razočaranja, naravno da je bila. Nikada nismo bili uzdržani po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali njihovo glasanje nije bilo slučajno. Oni su juče tražili pauzu u radu kako bi mogli da se konsultuju i doneli odluku da budu uzdržani”, rekao je Vučić.

Poručio je da je sa ministrima razgovarano kako da se ubuduće ponašamo.

“Moramo da promenimo da one koji su prijateljski nastrojeni ne zaboravimo, i to ne smemo da zaboravimo”, naglasio je Vučić i dodao da ćemo koherentno urediti spoljnu politiku.

“Da vodimo računa o bilateralnim odnosima, da ne izlazimo iz granica recipročnosti, ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, zašto mi to radimo, možemo i da ćutimo. Poštovaćemo norme i povelje UN, ali kada to ispunimo sledi drugi zadatak, a to su dubinske promene po pitanju raznih rezolucija”, zaknjučio je predsednik Srbije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare