24. Aprila 2023.

Od ovoga je sve počelo

Sistemi koji su danas poznati kao veštačka inteligencija specijalizovani su za određene zadatke i u njima su jednako dobri, a ponekad i bolji od ljudi. No, ono što bi bio krajnji cilj mnogih u tom području, jeste da se razvije univerzalna ili opšta veštačka inteligencija (artificial general intelligence, AGI) – za sada hipotetički sistem koji je u stanju da nauči nove zadatke, na kojima nije treniran, pa ih potom izvodi na jednako dobar način kao što to čine i ljudi.

Takvi sistemi možda jednog dana “izrone” iz sadašnjih AI sistema, a prve naznake toga, kako bi oni mogli funkcionisati u stvarnom svetu, možemo videti i kroz GPT-4, korišćenjem posebnih dodataka. Jedan od trenutno najpoznatijih je projekt AutoGPT, softver otvorenog koda napisan u Pythonu i dostupan za besplatno preuzimanje. Najjednostavnije ga je opisati kao agenta koji preuzima kratak zadatak korisnika, pa ga potom samostalno prosleđuje na izvođenje sastavu GPT-4, bez dalje ljudske intervencije i stvarajući vlastite promptove.

AutoGPT, dakle, može uzeti jednostavnu naredbu tipa “izradi veb-stanicu” za određeni projekat. Sastav će, korišćenjem GPT modela, odmah raščlaniti taj zadatak na vrlo detaljne korake, a potom ponovno pitati AI za rešavanje svaki od tih koraka. Sam će mu davati promptove, postavljati pitanja i potpitanja, sve dok zadatak ne bude potpuno ispunjen. Osim toga, AutoGPT je u stanju pretraživati Internet, obaviti samostalno istraživanje i izvući zaključke, izrađivati aplikacije, ponašati se kao lični pomoćnik u raznim zadacima automatizacije, pomoći pri učenju ili pak – proučiti zadatu temu, napisati sažetak i prezentovati ga u obliku podcasta.

Primeri zanimljivih projekata stvorenih uz pomoć ovog sastava već su preplavili društvene mreže, a na GitHubu je projekat u samo tri nedelje prikupio čak 100.000 “zvezdica”.

Da li je ovo, dakle, prvi pogled na univerzalnu veštačku inteligenciju? AutoGPT nadogradio je najbolji jezični model današnjice, dao mu dodatne mogućnosti automatizacije, pamćenje i mogućnost učenja unutar projekta, pa tako i ono što karakteriše AGI – sposobnost savladavanja novih, nikad viđenih zadataka.

Budući da mu, osim početnog zadatka, ne treba ljudska pomoć, neki kažu kako je to sigurno prvi korak ka AGI sastavima: AutoGPT ima vlastite metode procesiranja podataka, rezonovanja i “razumevanja”.

Kako do AutoGPT-a?

AutoGPT instalira se unutar programskog paketa Pythona, a za puno korišćenje potrebno je posedovati API ključ za pristup sistemu GPT-4 (iako može raditi i samo s GPT-om 3.5).

Foto: Shutterstock/Peshkova

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare