24. Aprila 2023.

„Hijena Evrope“: Nariškin ukazao na nove geopolitičke apetite Poljske

On je, takođe, rekao da se u Varšavi pojačava antinemačko raspoloženje, odnosno podozrivost prema Nemačkoj koja se odražava na vojno planiranje u Poljskoj.„Istovremeno s osvajačkim težnjama kada je reč o zapadnim regionima Ukrajine, u Varšavi se pojačava antinemačko raspoloženje i strahovanje od moguc´ih revašinstičkih pretenzija Berlina kada je reč o bivšim nemačkim teritorijama, koje su pripale
Poljskoj nakon Drugog svetskog rata. ‘Podozrivost’ prema Nemačkoj se vec´ održava i na poljsko vojno planiranje”, konstatovao je Nariškin, navodec´i da je Poljska organizovala vojne vežbe s uslovnim zapadnim protivnikom i sprečavanjem zauzimanja luke Ščec´in.

Prema podacima Spoljnoobaveštajne službe Rusije, tokom vežbi uslovni protivnik se nalazio zapadno od Poljske i oslanjao se na nacionalnu dijasporu koja živi u Zapadno-pomorskom vojvodstvu, odnosno na etničke Nemce koji realizuju „vojnu agresiju”.
Na branjenoj teritoriji, u okviru vežbi, delovale su diverziono-obaveštajne grupe i c´elije radikalno nastrojenih predstavnika nacionalnih manjina. Očekivalo se izvođenje raketno-artiljerijskih i avionskih napada.
„Odbrana se ostvaruje snagama tri brigade Oružanih snaga Poljske na području naselja Tanovo – Pargovo. Osnovni zadatak je obuzdavanje napada protivnika. U slučaju uspešnog napredovanja protivničke vojske predviđene su mere za ograničavanje mobilnosti ofanzivnih snaga. Reč je o postavljanju inženjerskih prepreka, uključujuc´i miniranje, kao i rušenje mostova”, naveo je direktor Spoljnobaveštajne službe Rusije.
Prema oceni Nariškina, Poljska se praktično pretvara u državu iz vremena poljskog političara Jozefa Pilsudskog, „hijenu Evrope”, u kojoj je Varšava bila u sukobu sa svim susedima i težila ka ekspanziji.
„Upravo takvu Poljsku je Vinston Čerčil uoči Drugog svetskog rata prikladno nazvao ‘hijenom Evrope'”, navedeno je u izjavi koju je prenela Spoljnoobaveštajna služba Rusije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare