22. Aprila 2023.

Ristić: Spisak Diane Budisavljević otkriva identitet 5.800 srpske dece, od ponedeljka javno dostupan

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Ristić je rekao da su Diana Budisavljević i njeni saradnici tokom Drugog svetskog rata spasili oko 12.000 dece, kao i da je Muzej žrtava genocida došao do spiska sa imenima 5.800 spasene srpske dece.

“Spisak je autentičan. Potiče iz druge polovine 1942. godine. Nastao je u Zavodu za gluvonemu decu u Zagrebu. Prvorazredno je važan istorijski izvor, za koji se smatralo da je nestao i da je uništen. Sadrži sve podatke dece – njihovo ime i prezime, imena oca i majke, mesto i datum rođenja, mesto logora, kao i sve podatke o hrvatskim usvojiteljima“, rekao je Ristić.

Prema rečima direktora Muzeja žrtava genocida, svima sa tog spiska koji su još živi ili njihovim potomcima mogu pomoći da saznaju stvarni identitet i ko su im preci.

“Nakon što je juče predstavljen spisak, javio se veliki broj građana imejlom i preko Fejsbuk stranice Muzeja žrtava genocida. Poruke su emotivne i dirljive. To su deca i unuci onih za koje se smatra da su preživeli i nalaze se na spisku. I elektronski ćemo odgovarati na zahteve sugrađana”, kaže Ristić.

Naglašava da će spisak od ponedeljka javnosti biti dostupan u Muzeju žrtava genocida, kao i da će se potruditi da u narednom periodu bude i javno izložen.

U spomen-području Donjoj Gradini sutra će biti obeležen Dan sećanja na žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac.

“Jasenovac je stvarni i simbolički epicentar genocida počinjenog nad Srbima na teritoriji NDH tokom Drugog svetskog rata”, ističe Ristić.

Muzej žrtava genocida je juče predstavio šta je sve što je uradio prošle godine – sedam izložbi, od kojih su četiri predstavljene u evropskim prestonicama, 14 publikacija, više od sto obrazovnih programa namenjenih deci i studentima u Srbiji i regionu.

“Prioritet nam je prinovljavanje zbirki i fondova Muzeja”, zaključio je direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare