21. Aprila 2023.

Evropi se žuri? Zahtjev KiM za prijem na dnevnom redu vanredne sjednice Savjeta Evrope

Vanredno okupljanje Komiteta na nivou ambasadora sazvano je danas, na insistiranje pojedinih država Kvinte.

U nacrtu odluke koja bi u ponedeljak trebalo da se nađe pred ambasadorima u KMSE i za koju se traži njihova podrška, kako saznajemo, poziva se na dogovore iz Brisela od 27. februara i Ohrida, od 18. februara, a u kojima se navodi da se Srbija “neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama”.

Razlog za ovu žurbu u vezi sa aplikacijom Kosova za članstvo verovatno je “tajming”, jer 24. aprila počinje i zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), pa je očigledna namera da se čitava procedura pogura, kako bi se to pitanje našlo i pred poslanicima, koji onda odlučuju da li će zahtev poslati na sledeću stepenicu – na Komitet ministara SE na ministarskom nivou, koji se okuplja u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Nemačka i Italija insistirale su da se pitanje prijema Kosova u SE “otkoči” već ove nedelje, ali je ambasadorka Islanda, predsedavajuće zemlje Komitetom ministara SE, uspela da se odupre tim pritiscima, pa se zahtev Prištine nije našao ni na redovnoj sednici KMSE u sredu, a nije zakazana ni vanredna sednica za danas, na kojoj su insitirali predstavnici Berlina i Rima.

Nakon što ti pritisci nisu prošli, iz diplomatskih izvora je bilo najava da će Nemačka sačekati 2. maj i sastanak na visokom političkom nivou u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da se eventualno napravi pomak ka formiranju Zajednice srpskih opština, pre nego što u SE pokrenu temu prijema Kosova.

Međutim, očigledno je došlo do promene stava, pre svega Berlina, koji insistira da se ubrzano započne procedura prijema Kosova.

Foto: Shutterstok/olrat

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare