21. Aprila 2023.

Petković: Srbi da ostanu mirni, da ne nasjedaju na Kurtijeve provokacije za izbore

Petković je za Tanjug rekao da će sve ono što se tog dana bude dešavalo predstavljati veliku sramotu za cijelu Evropu.

– Svi ćemo tada prisustvovati pokušajima i namjeri Prištine da okupira cijeli sjever KiM. Okupacioni gradonačelnik Aljbin Kurti je ono što srpski narod nikada neće prihvatiti. Zato još jednom kažem, neka budu tog dana puste ulice i neka narod ostane u svojim kućama, a oni neka obave svoj prljavi posao. Samo ne znam koji je interes svega toga. Da li normalizacija odnosa, naravno da ne, ovo je pokazatelj da nema nikakve normalizacije odnosa i da je Priština i ne želi – ocijenio je Petković.

Prema njegovim riječima, taj 23. april će biti upisan crnim slovima u istoriji evropske demokratije, jer je gotovo nezapamćeno da je neko iskoristio izborni proces da bi protjerao cijeli srpski narod, što, kaže Petković, upravo želi Aljbin Kurti.

– Organizovanjem ovih protivpravnih izbora Kurti zapravo želi da postane faktički okupacioni gradonačelnik u sve četiri opštine na sjeveru KiM. Nažalost, te izbore su podržali mnogi sa zapada i time dali dodatni vjetar u leđa Kurtiju koji svojom antisrpskom politikom čini sve da srpski narod sa KiM jednom zauvijek nestane, da tri do četiri odsto Albanaca koji žive na sjeveru KiM treba da upravljaju opštinama i nad 98 odsto srpskog stanovništva, što je nešto apsolutno nedopustivo. Ovim protivpravnim izborima, koje organizuje Kurti, su primjer gaženja demokratije i osnovnih ljudskih prava – rekao je Petković.

On je podsjetio da prošle godine, kada je Kurti zabranio održavanje referenduma i srpskih izbora na KiM, međunarodna zajednica nije bila preterano glasna u osudi takvog akta, ali da su zato sada podržali izbore i činjenicu da će Kurti postati okupacioni gradonačelnik, što do kraja ogoljuje cijelu politiku Prištine i Aljbina Kurtija prema srpskom narodu.

– Neka sada svi dobro vide šta je zapravo prava namjera Aljbina Kurtija, ne da formira ZSO, već da dodatno na sjeveru gdje su Srbi većina i gdje živi 98 odsto Srba, prije svega glavnu riječ u vođenju opština imaju Albanci. Pa to se nikada nije desilo – rekao je Petković.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare