20. Aprila 2023.

Zaharova poručila lideru Južne Koreje: Svaka isporuka oružja Kijevu je neprijateljski akt

“Rusija vodi odbrambene vojne operacije protiv kolektivnog Zapada, koji je odabrao marionetski režim u Kijevu kao instrument svog hibridnog proksi rata protiv nas. U ovoj situaciji, smatramo svako snabdevanje Ukrajine oružjem, bez obzira odakle ono dolazi, kao neprijateljski antiruski akt”, naglasila je.

Prema njenim rečima, ovakvi koraci će imati izuzetno negativan uticaj na bilateralne odnose sa onim državama koje ih preduzimaju i biće uzeti u obzir prilikom formiranja ruskih stavova o pitanjima koja utiču na fundamentalne bezbednosne interese dotičnih zemalja.

“U slučaju Južne Koreje, mogli bismo da razgovaramo o pristupima rešavanju situacije na Korejskom poluostrvu”, rekla je Zaharova.

Ona je podsetila da ruske oružane snage vrše precizne udare isključivo na vojne ciljeve, a ne na civilnu infrastrukturu i da je zabrinutost oko civilnih žrtava realnost sa kojom su se civili Donbasa suočili još 2014. godine kao rezultat napada grupe koja je preuzela vlast u Kijevu.

“To je bio jedan od ključnih uzroka trenutne krize. Saosećanje za ove brojne žrtve nismo videli kod kolektivnog Zapada, uključujući i Seul”, zaključila je.

Podsetimo, južnokorejski predsednik Jun Suk Jol izjavio je da republika Koreja može da počne da isporučuje oružje Ukrajini ako postoji ozbiljna pretnja po civilno stanovništvo zemlje.

“Ako dođe do situacije koju međunarodna zajednica ne može da toleriše, na primer, u slučaju velikih napada na civile ili ozbiljnog kršenja zakona ratovanja, onda će nam biti teško da insistiramo samo na humanitarnoj ili finansijskoj pomoći Kijevu”, rekao je Suk Jol u intervju za Rojters.

Kako je naveo južnokorejski lider, njegova zemlja istražuje različite načine da “pomogne Ukrajini u njenoj odbrani i obnovi” i dodao da u takvom slučaju “neće biti ograničenja u pomoći za odbranu i obnovu, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim pravom”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare