19. Aprila 2023.

Dodik: Ako BiH hoće da opstane mora prestati strani intervencionizam

Dodik je istakao da je prije svih govorio da je BiH protektorat u kojoj se stranci godinama neovlašteno miješaju u unutrašnje političke procese.

Odgovarajući na pitanje o izostanku dogovora o novoj Vladi FBiH i pozivanju na reakciju Kristijana Šmita, Dodik je istakao da izostanak dogovora ne utiče na procese u Srpskoj.

  • Naša Vlada funkcioniše već pet-šest mjeseci, od izbora. Radimo svoj posao, ne bavimo se tim sitnim čaršijskim ili kuloarskim igrama – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je potrebna efikasna Vlada u Federaciji, kao i saradnja po svim pitanjima, ali dodao da pitanje miješanja stranaca u taj proces treba postaviti onima koji to traže.

  • To će se i njima obiti o glavu. Mi ne prihvatamo i ne priznajemo Šmita i te gluposti koje pokušavaju da finalizuju i da razvlaste Republiku Srpsku. Imate poniženje koje smo doživjeli od ambasadora SAD Majkla Marfija i britanskog ambasadora DŽulijana Rajlija, koji su otišli u Gradinu, nisu spomenuli uopšte stradanje Srba. Rekao je da su ljudi stradali od fašizma i ništa više. To je govorio Titov režim ovdje – rekao je Dodik.

Govoreći o potezu pojedinih ambasadora koji su položili vijence u spomen-kompleksu Donja Gradina prije zvaničnog obilježavanja stradanja Srba, ?evreja i Roma, Dodik je rekao da američki ambasador uzima istu matricu kao komunistički Titov režim, pokušavajući da sakrije zločine ustaškog režima.

Istakao je da će, kada je riječ o pozivima za raspoređivanjem dodatnih vojnih snaga, BiH egzistirati kao mirovni projekat jer u suprotnom neće opstati.

Naveo je da Srpska ima potencijal da iskaže svoje nezadovoljstvo i da prijetnje neće uroditi plodom, te dodao da je Srpska blizu odluke o samostalnosti.

Predsjednik Srpske je naglasio da o tome ne može odlučivati Ustavni sud u kojem sjede bivši visoki funkcioneri SDA i koji donose odluke s ciljem centralizacije BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare