18. Aprila 2023.

SAD planira prodaju opreme Turskoj za 259 miliona dolara

Dogovor, o kojem je prvi izvijestio “Reuters” ranije u ponedjeljak, ide dalje s prodajom paketa modernizacije za turske avione, nakon što su čelnici odbora američkog Kongresa dali neslužbeno odobrenje. Veći sporazum, zahtjev Turske, članice NATO-a da kupi F-16 vrijedne milijarde dolara, ostaje u neizvjesnosti zbog stalnog protivljenja u Kongresu.

Ako ga Kongres odobri tokom formalnog procesa odobrenja, paket bi bio prva velika vojna prodaja Turskoj koju je Kongres odobrio godinama.

“Turska je dugogodišnji i cijenjeni NATO saveznik. Bajdenova administracija podržava napore Turske da dovede avione svoje flote F-16 na standard”, rekao je potparol Stet Departmenta u izjavi.

Potparol je istakao da će nadogradnja poboljšati interoperabilnost između turskih i NATO sistema ažuriranjem komunikacija te takođe omogućiti nadogradnje za poboljšanje sigurnosnih mjera kao što je sistema za izbjegavanje sudara s tlom.

Ugovor o modernizaciji F-16 slijedi nakon što je Turska odobrila pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a i znakove popuštanja napetosti između Turske i susjedne Grčke uoči izbora u Turskoj sljedećeg mjeseca.

Lockheed Martin Corp (LMT.N) bit će glavni izvođač u ovom poslu, prenosi “LBC”.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare