14. Aprila 2023.

Od lukovine do crvenog kupusa, čime se sve farbaju jaja

Tradicionalna metoda farbanja jaja lukovinom nikada ne izlazi iz mode. Domaćice koje su na vreme počele da je
odvajaju, nisu u problemu, a one koje su to propustile mogu da se snabdeju na pijaci.

Nezaobilazne najlon čarape

Uzmite jedno jaje i pokvasite ga, a zatim na njega stavite sitne komadiće lukovine. Jaje zatim pažljivo stavite u najlon čarapu i vežite je. Proverite da li je „oblepljeno“ komadićima lukovine sa svih strana. Stavite zatim čarapu u šerpu sa lukovinom i prelijte hladnom vodom. Ostavite da se bare na tihoj vatri dva-tri sata.

Техника украшавања јаја комадићима луковина

Tehnika ukrašavanja jaja komadićima lukovina

Listići

Jedna od najčešćih tehnika ukrašavanja je stavljanje listića na jaje, zatim u najlon čarapu, u kojoj se kuva.

Традиционално украшавање са листићима

Tradicionalno ukrašavanje sa listićima

Prirodne boje

Ukoliko želite da vam jaja budu neobičnih pastelnih boja prokuvajte pola sata iseckan ljubičasti kupus sa sirćetom i malo soli. Procedite i u tu tečnost stavite prethodno skuvana bela jaja, najmanje pet sati, a može i duže. Ako hoćete žutu boju, koristite kurkumu, za roze cveklu, a za zelena koprivu.

Потребна су вам бела јаја и љубичасти купус, најлон чарапе и биљке

Potrebna su vam bela jaja i ljubičasti kupus, najlon čarape i biljke

Prošarana jaja 

Za ovako neobičan izgled jaja, u lonac pored farb, dodajte i kašiku sirćeta. Kada se ofarbaju, ostavite ih da se osuše. Zatim izmešajte istu, ili neku drugu boju sa kašikom zejtina i prošarajte već ofarbana jaja. Boje ne moraju da budu komplementarne, važno je da su šarena.

Слободно комбинујте боје

Slobodno kombinujte boje

Minimalizam

Ako nisti vični eksperimentisanju, jednostavno ofarbajte jaja u svoje omiljene boje. Na kraju krajeva, minimalizam je uvek u modi. 

Ако ништа не успе, ту је обична боја за јаја

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare