12. Aprila 2023.

Savjeti i trikovi za pravljenje savršenih ćufti

U ovom tekstu, otkrićemo zašto su ćufte popularne u Srbiji, kako ih napraviti, kao i neke savete i trikove za pravljenje savršenih ćufti.

Zašto su ćufte popularno jelo u Srbiji i šta ih čini tako ukusnim

Ćufte su izuzetno popularne u Srbiji zbog svog bogatog ukusa, teksture i raznovrsnosti. Ćufte se prave od mlevenog mesa (obično svinjskog, junećeg ili pilećeg), začina i povrća, a zatim se peku ili prže. U našoj zemlji se često služe sa sosovima na bazi paradajza ili kremastim belim sosovima, a bogatstvo ukusa i tekstura čini ćufte neodoljivim i ukusnim jelom.

Kako napraviti tradicionalne ćufte

Za pripremu tradicionalnih odnosno klasičnih ćufti u kojima će uživati cela porodica potrebni su vam sledeći sastojci: 500g mlevenog mesa po izboru, jedna glavica crnog luka, dva čena belog luka, jedno jaje, 100g prezli, ulje za prženje i začini poput soli, bibera i malo peršuna. Pomešajte mleveno meso, crni i beli luk, jaje, prezle, so, biber i peršun u velikoj posudi, a zatim umesite smesu dok ne dobijete kompaktnu masu.

Oblikujte smesu u kuglice veličine oraha, a potom ugrejte ulje u tiganju, pa pržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ćufte iz tiganja i stavite ih na papirni ubrus koji će upiti višak ulja. Uz ovo, kao i metod za brzo pravljenje ćufti, ukusan i ekspresan obrok je na dohvat ruke.

Ćufte u paradajz sosu za početnike uz sveže sastojke i meso po vašem izboru

Ćufte u paradajz sosu su ukusno jelo koje se priprema od mlevenog mesa i paradajz sosa i može biti savršena večera. Za porcije u kojima će uživati četiri osobe potrebno vam je 500g mlevenog mesa po vašem izboru, kao što su junetina, svinjetina, piletina ili ćuretina.

Dodajte u posudu naseckan luk i peršun, jaje, senf, so i biber.
Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, a zatim oblikujte smesu u loptice veličine golf loptice. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i dodajte beli luk i pržite oko 30 sekundi dok ne zamiriše, a zatim dodajte pasirani paradajz i vodu.

Stavite loptice od mesa u tiganj s umakom od paradajza. Neka se kuvaju oko 10 minuta, uz povremeno okretanje. Zagrejte rernu na 200°C i prebacite tiganj u zagrejanu rernu i pecite još 15-20 minuta ili dok meso ne bude u potpunosti kuvano. Poslužite ćufte uz testeninu ili pirinač, po želji i uživajte u svojim domaćim ćuftama u paradajz sosu.

Recept za pileće ćufte

Savršene pileće ćufte su ukusno jelo koje se priprema od mlevenog pilećeg mesa i začina. Od sastojaka za pripremu ovog ukusnog jela potrebno vam je mleveno pileće meso, luk, beli luk, peršun, korijander, jaje, so, biber, crvena paprika i maslinovo ulje. Za pripremu, u velikoj posudi pomešajte mleveno pileće meso, sitno naseckani luk, sitno naseckani beli luk, naseckani peršun i korijander, jaje, so, biber i crvenu papriku.

Sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Nakon što ste pripremili smesu, oblikujte ćufte veličine kuglica a zatim zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednje jakoj vatri, pa stavite ćufte u tiganj i pržite. Ovaj proces bi trebalo da traje oko 10-12 minuta. Kad su ćufte gotove, stavite ih na tanjir i poslužite tople. Ovo ukusno jelo se može poslužiti uz razne priloge po želji, kao što su pirinač, salata, pire krompir ili nešto drugo.

Kako postići pravu teksturu i ukus ćufti i kako sprečiti da se raspadnu?

Postizanje prave teksture i ukusa kada su ćufte u pitanju može biti izazov, ali primenite ove trikove,upotrebite navedene sastojke i napravite ukusne i sočne ćufte.

Jaje

Dodavanje jajeta smesi za ćufte pomaže u vezivanju svih preostalih sastojaka i takođe pomaže u sprečavanju raspadanja ćufti.

Ne gnječite previše smesu

Kada pripremate smesu za ćufte, nemojte je previše gnječiti jer će to uzrokovati da se smesa pretvori u pastu i ćufte će se raspasti prilikom prženja.

Ne stavljajte previše ulja

Uvek stavite dovoljno ulja u tiganj, ali nemojte preterivati jer previše ulja može uzrokovati da se ćufte raspadnu i postanu masne.

Pržite ćufte na srednjoj vatri

Prženje ćufti na srednjoj vatri omogućuje ravnomerno zagrevanje i prženje ćufti iznutra čime se sprečava njihovo raspadanje.

Ne okrećite ćufte prečesto

Okretanje ćufti previše često može uzrokovati da se raspadnu. Okrenite ćufte samo jednom kako biste ih pržili sa svih strana ravnomerno.

Sosovi za ćufte

Sosovi za ćufte su savršen način da obogatite ukus ovog popularnog jela, a oni mogu biti različiti i zanimljivi. U nastavku nudimo vam nekoliko savršenih recepata za sos koji ćete poslužiti uz ćufte.

Recept za sos za ćufte na bazi paradajza

U dubljem tiganju na srednjoj vatri, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte naseckani beli i crni luk, te pržite dok sastojci ne omekšaju. Dodajte sok od paradajiza, šećer, so i biber u tiganj i dobro promešajte.

Pustite da se smesa kuva na laganoj vatri oko 10 minuta. Ostavite da se sos malo ohladi, zatim ga izmiksajte pomoću štapnog miksera ili blendera kako bi se dobila glatka tekstura. Ukusni sos poslužite preko ćufti i ukrasite jelo peršunom.

Ovaj jednostavan sos od paradajza savršeno se uklapa sa sočnim ćuftama, a dodatno možete poboljšati njegov ukus i dodati mu neke začine po želji, kao što su sveži bosiljak ili origano.

Kako napraviti bogat i kremasti beli sos za ćufte od pavlake i drugih sastojaka

Ovaj bogati i kremasti beli sos za ćufte od pavlake jednostavan je za pripremu i izvrstan dodatak ćuftama. Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovog ukusnog sosa su 1 šolja pavlake za kuvanje, 1/2 šolje pileće supe, 1/4 šolje rendanog parmezana, 2 čena belog luka, dve kašike putera, dve kašike brašna i so i biber po ukusu.

Prvi korak podrazumeva zagrevanje putera u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckani beli luk i pržite ga oko 30 sekundi dok ne osetite kako se miris intezivirao, a zatim dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedini sa belim lukom i puterom.

Nastavite sa mešanjem dok smesa ne dobije zlatnu boju, što će se desiti za nešto više od dva minuta. Ulijte pavlaku i pileću supu u tiganj. Pustite da se smesa kuva na laganoj vatri dok ne postane gusta i kremasta, oko 5-7 minuta.

Poslednji korak u pripremi ovog kremastog sosa podrazumeva dodavanje parmezana. Mešajte smesu do se parmezan ne otopi i sjedini sa ostalim sastojcima a zatim dodajte so i biber, po ukusu. Prelijte sos preko ćufti i jelo poslužite dok je još uvek toplo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare