12. Aprila 2023.

Veliki pad podrške Šolcu

Trenutno više od polovine Nijemaca želi odlazak vlade Olafa Šolca sa državnog vrha, pokazuje anketa Bilda.

Navode da rezultati pokazuju da građanima “nije bitno da li je u pitanju rasprava o grijanju, migracijama ili transportnoj politici, koalicija kao da ne zastupa interese stanovništva”.

Pomalo paradoksalno, međutim, najviše interesovanja među narodom vlada za ekološke probleme i prema najavama njihovog rješavanja, zapravo, vrednuju stranačku ponudu.

Anketa Vestdojče algemajne cajtunga pokazuje da je rat u Ukrajini i dalje najvažnija tema i interesuje 55 odsto nacije.

Kako prenosi magazin Fokus, podrška koaliciji najveća je među glasačima Zelenih sa 65,3 odsto, a slijede birači SPD sa 61,5 odsto i glasači FDP sa 51 odsto.

Ako bi izbori bili sada, stranke koje čine vladajuću koaliciju, Socijaldemokratska (SPD), Liberalna (FPD) i Zelena, ne bi imale većinu. Najjača stranka, sa 28 procenata podrške, bila bi Demohrišćanska unija (CDU), koja je trenutno opozicija u Bundestagu.

Između CDU i AFD, koja bi inkasirala 16 odsto, našao bi se SPD, sa petinom opredijeljenih građana. Zeleni bi završili na četvrtom mjestu sa 15,5 odsto, ispred liberala (7,5 odsto) i Ljevice (4,5 odsto).

Ekonomski list Handelsblat ističe da, iako sa 41 procentom podrške, “semafor koalicija” trenutno ne bi ostvarila većinu, a čak 68 odsto ispitanih je veoma ili donekle nezadovoljno radom saveza. Većina Nijemaca ipak ne vjeruje da će se vladin savez uskoro raspasti. Dok samo 19 odsto smatra da su novi izbori za Bundestag “u narednih nekoliko mjeseci” vjerovatni, skoro 70 odsto ne vjeruje. .

Kako piše Velt, većina Nijemaca strahuje da će savezna vlada i ubuduće biti paralizovana sukobima, a mnogi smatraju da je kancelar “isuviše slab za ulogu vođe”.

Poslije neobično oštrog koalicionog odbora prošle nedjelje, on je rekao da vlada sada može da počne odlučnu obnovu društva. Prema aktuelnom barometru trendova radio i TV mreže RTL, međutim, čak 82 odsto građana ne vjeruje ni u ovo obećanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare