11. Aprila 2023.

Lavrov: Rusija i Kazahstan znaju da je ukrajinska kriza projekat Zapada

Rusija i Kazahstan smatraju da je ukrajinska kriza rezultat projekta koji ima za cilj strateški poraz Rusije, a smišljao ga je Zapad dugi niz godina, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji nakon razgovora sa kazahstanskim ministrom spoljnih poslova Muratom Nurtleu koji je u zvaničnoj poseti u Moskvi.

“Nema promena u konfrontacionoj politici koju koristi Zapad, bez obzira da li je u pitanju Vašington, Brisel, London ili neki drugi centar”, poručio je Lavrov. 

Prema njegovim rečima, Kazahstan i Rusija polaze od toga da bilo koje rešenje koje bude doneseno o ukrajinskoj krizi mora da uzme u obzir probleme na koje ukazuje ruska strana i zakonska prava stanovništva sa teritorija na kojima se odigrava sukob.

Diplomate su detaljno razgovarale o pitanjima bilateralne saradnje u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, kao i o predstojećim susretima na najvišem i visokom nivou.

Rusko-kazahstanska alijansa je značajan faktor u održavanju stabilnosti u Centralnoj Aziji, istakao je Lavrov.

Kako je rekao kazahstanski ministar spoljnih poslova, Rusija je njihov pouzdan saveznik i ključni ekonomski partner u evroazijskom regionu i upravo zbog toga je njegova prva poseta na novoj poziciji upravo u Moskvi.

Rezultati razgovora pokazali su da se rusko-kazahstanski odnosi progresivno razvijaju u duhu dobrosusedstva, prijateljstva i strateškog partnerstva, dodao je kazahstanski ministar.

Na pitanje novinara kako gleda na rad nevladinih organizacija koje rade u zemljama koje su partneri Ruske Federacije, Lavrov je rekao da u tome ne vidi ništa strašno, sve dok se radi o transparentnim i razumljivim akcijama koje poštuju zakonodavstvo države domaćina.

Prema njegovim rečima, i Rusija je nakon raspada SSSR-a ugostila mnoge nevladine organizacije iz različitih država i rado prihvatala predloge svojih tadašnjih partnera. Međutim, kako je rekao, nakon nekog vremena, ruske vlasti su otkrile skrivene zlonamerne ciljeve koji stoje iza rada pojedinih organizacija.

“Otvoreno su promovisali politiku koja ignoriše naše zakone i forsirali interese zapadnih država, koje u najvećoj meri i finansiraju sve te nevladine organizacije”, rekao je ruski diplomata.

Mnoge od njih su, kada je njihov rad prešao granicu pristojnog delovanja i poštovanja ruskih zakona, prekinule svoj rad u Rusiji, rekao je i dodao da svaka država treba sama da definiše nivo do kog je spremna da sarađuje sa nevladinim organizacija.

“Nemam ništa protiv da se samouverene države odupru pritisku koji trpe i da ne dozvole mešanje u njihovu unutrašnju politiku”, kazao je Lavrov.

Reputacija Soroševog fonda je odavno pohabana, dodao je Lavrov ne želeći da detaljnije komentariše njen rad.

Foto:www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare