Marija i Majkl Spresler dlučili su da posete svoj omiljeni restoran “Kuću jastoga” koji od 1987. godine redovno posećuju kako kako bi uživali u ukusnim morskim plodovima, međutim nisu ni slutili da će prilikom te posete pronaći biser u jednoj od školjki, koji je vredeo preko 10.000 dolara.
“Kada sam poslednju školjku podigao na viljušku, izgledala je nekako teško, ali nisam ništa posumnjao“, rekao je gospodin Spresler za KIV-TV. “Kada sam počeo da jedem, primetio sam da mi je nešto čudno u ustima.”
Gospodin Spresler je u početku mislio da je slomio zub, ali je ubrzo shvatio da je u pitanju biser od 8,8 milimetara. Par još nije procenio biser, ali bi mogao da vredi hiljade dolara. Mada, ne planiraju da ga prodaju, već da ga postave u komad nakita.
“Pojeo je desetine i desetine školjki i nikada nismo našli ništa slično tako da je ovo bilo prilično uzbudljivo“, rekla je gospođa Spresler, koja je objasnila da je to bila njihova 34-godišnjica od kada su prvi put posetili restoran.
“Radim ovde već oko 10 godina i nikada nisam čula da je neko našao biser u jednoj od naših ostriga ili školjki na preklop“, rekla je Sara Stadničar, koja radi u “Kući jastoga”.
Pogrešno je shvatanje da se biseri nalaze samo u ostrigama, svi mekušci, uključujući ostrige, dagnje i školjke, tehnički mogu da naprave bisere, ali većina bisera na tržištu su kultivisani biseri, koji se “seju” ručno i u velikim količinama. Kultivisani biseri potencijalno vrede mnogo manje od prirodnih bisera, u zavisnosti od njihove veličine, oblika, boje, sjaja i kvaliteta sedefa – što je sedef deblji, to je biser vredniji.