10. Aprila 2023.

Lukašenko: Potrebne su nam garancije da će Rusija štititi Bjelorusiju kao svoju teritoriju

Agencija dodaje da je ministar odbrane Rusije stigao u bjelorusku prestonicu vezano za nedavne sporazume između šefova država.

  • Poslije posljednjih razgovora sa Vladimirom Putinom dogovorili smo se da vi i stručnjaci dođete u Bjelorusiju i da ćemo sjesti i razgovarati o bezbjednosnim pitanjima Bjelorusije. Znate, na Vrhovnom državnom savjetu (održanom prošle nedjelje) već sam pokretao ovo pitanje. Ali, prije toga sam o ovom pitanju razgovarao sa Vladimirom Putinom – rekao je bjeloruski predsjednik.

Lukašenko je na početku sastanka izjavio da je u razgovoru sa Putinom navedeno “da će u slučaju agresije na Bjelorusiju Ruska Federacija štititi Bjelorusiju kao svoju teritoriju”.

  • To su bezbjednosne garancije koje su nam potrebne. Negdje poslije 1994. godine, čuvenog Budimpeštanskog memoranduma, gdje su se sve zapadne sile i Rusija zaklele da će osiguravati punu bezbjednost Kazahstanu, Ukrajini i Bjelorusiji. Naravno, znate da su zapadne države pogazile sve ove ugovore, sporazume i izjave. Nema nikakve bezbjednosti. Između ostalog se mislilo i na ekonomsku bezbjednost. Pa kakva ekonomska bezbjednost ako nama i Rusiji uvode sankcije?! – primetio je Lukašenko.

On je istakao da je zbog toga pokrenuo ovo pitanje na sastanku sa predsjednikom Rusije.

Bjeloruski lider je dodao da ga je ruski kolega u tome apsolutno podržao.

  • I, kaže, treba da revidiramo sve naše ugovore i sporazume – Bjelorusije i Rusije – da vidimo koji normativni pravni akt međudržavnog karaktera treba sada da se usvoji da bi se osigurala potpuna bezbjednost Bjelorusije – zaključio je Lukašenko.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko posjetio je Moskvu 5. aprila gdje se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, a takođe je učestvovao na sjednici Vrhovnog državnog savjeta Savezne države Rusije i Bjelorusije u Moskvi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare