10. Aprila 2023.

Američki časopis: Ruska nuklearna torpeda „posejdon“ ¦ oružje apokalipse

„Ne samo što svako torpedo ‘posejdon’ ima veliku snagu od oko dve megatone, vec´ je opremljeno i nuklearnim reaktorom od tečnog metala, koji obezbeđuje gotovo neiscrpan domet i veliku brzinu torpeda“, objašnjava se u članku.

Bez obzira na skepticizam Zapada u pogledu tehničkih moguc´nosti Moskve da napravi takvo oružje, Rusija c´e uskoro rasporediti takvo „neobično“ oružje na obalama Tihog okeana, čime c´e direktno ugroziti sve američke pomorske baze na Pacifiku, kao i sve gradove na američkoj zapadnoj obali, kao što su, na primer, Los Anđeles, San Dijego ili San Francisko, ističe autor članka.
Pretpostavlja se da c´e se nuklearna bojeva glava aktivirati direktno u predviđenoj luci ili bazi. Razaranja c´e u tom slučaju biti vec´a nego kod cunamija, ali ipak mnogo manja nego od nuklearne bojeve glave interkontinentalne rakete, dodaje autor.
Predsednik Rusije Vladimir Putin prvi put je objavio o projektovanju torpeda u obrac´anju Federalnoj skupštini 2018. godine. Prema njegovim rečima, takvi podvodni bespilotni aparati moc´i c´e da pogađaju različite ciljeve, uključujuc´i grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu. „Posejdoni“ c´e biti postavljeni na višenamenske nuklearne podmornice klase „Belgorod“ i „Habarovsk“, čije su karakteristike tajne.
Moskva je više puta ukazivala da nema agresivne namere prema drugim državama. Istovremeno, kako su navodili u Kremlju, Zapad ima za cilj konfrontaciju i ekspanziju uključivanjem novih zemalja u Severnoatlantsku alijansu i destabilizaciju granica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare