Ren sadrži singrin, ali i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide. Sve ono što bi vam u apoteci mogli spakovati i u neke raznobojne kapsule.
Čaj za čišćenje pluća – Sa dva decilitra ključale vode, prelijte deset grama narendanog korena rena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Napitak treba piti dva do tri puta dnevno.
Protiv umora i teškog disanja – Tegobe teškog disanja mogu da se ublaže ako sa šoljom jabukovog sirćeta skuvate četiri supene kašike narendanog rena. Kada se ren razmekša treba ga procediti, a dobijenoj količini dodati istu količinu meda. Dobijenu smesu lagano kuvati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Uzimajte ujutru i uveče.
Osobama koje imaju teškoće sa disanjem i kašljem, takođe se preporučuje da svako jutro na prazan želudac uzmu jednu kašičicu naribanog rena pomešanog sa kašičicom meda.
Takođe pomaže u borbi protiv bolesti sinusa i curenja iz nosa, i kompletno utiče na jačanje imuniteta. Ren pomaže pri mršavljenje, smanjuje krvni pritisak, predupređuje artritis i osteoporozu, poboljšava varenje i disanje, a deluje i kao antibakterijski agens. Ipak, treba imati na umu da ren sadrži natrijum, koji nije tako povoljan za dijabetičare i osobe koje imaju probleme sa bubrezima.
Pripremljen ren ne sme dugo da odstoji, ne više od dva, tri meseca, jer tada gubi pulpu.