4. Aprila 2023.

Prijeti im potpuno uništenje: Počinje hitna evakuacija stanovništva

Zbog moguće erupcije, planirano je još evakuacija u narednim danima.

Vlada Kolumbije prošle nedelje je dodatno podigla nivo uzbune zbog vulkana, nakon porasta seizmičke aktivnosti koja ukazuje na povećanu šansu za erupciju u narednim danima ili nedeljama, prenosi Rojters.

“Podržavamo odluku lokalnih komiteta da evakuišu neke ljude. Verovatno je da ćemo u narednim danima morati da evakuišemo još ljudi”, rekao je privremeni direktor nacionalne jedinice za katastrofe Luis Fernando Velasko nakon jučerašnjeg sastanka sa nacionalnim i lokalnim vlastima.

On je naveo da su evakuacije preventivne, pošto oblasti najbliže vulkanu imaju lošu komunikacionu infrastrukturu, što potencijalno može otežati brzi kontakt sa nekim ljudima u slučaju erupcije. Kako navodi agencija, oko 40 porodica iz provincije Kaldas biće prvo evakusano, a postoji mogućnost da se isto zatraži od još 500 porodica. Nevado del Ruiz je stratovulkan, ili kompozitni vulkan, koji se prostire na granici između kolumbijskih provincija Tolima i Kaldas.

Taj vulkan bio je uzrok najveće prirodne katastrofe u Kolumbiji kada je došlo do erupcije 1985. godine, izazvavši lavine zemlje i krhotina stena koje su zatrpale čitava naselja i dovele do smrti više od 25.000 ljudi.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare