4. Aprila 2023.

Dačić: Sprovešćemo samo ono na šta smo se obavezali

Dačić je ocenio da od toga “nema odstupanja”, zato što je to srpska državna politika.

Govoreći o tome da li će pritisci međunarodne zajednice, a pre svega SAD i EU, odigrati ključnu ulogu za konačno formiranje ZSO, Dačić je istakao da očekuje da će Priština učiniti sve kako bi izbegla formiranje ZSO.

“Za nas je veoma pozitivna činjenica što je veoma jasno rečeno da je obaveza Prištine da to učini odmah, prema tome tu nema nikakve dileme i videćemo da li Priština to želi da uradi ili ne. Kao što znate, naše poverenje u Prištinu je minimalno, gotovo da ne postoji i znamo da će oni učiniti sve da opstruiraju formiranje ZSO i to stavlja veliki oblak sumnje u njihove dobre namere”, rekao je Dačić za “Blic TV”.

Ministar spoljnih poslova Srbije je dodao da Zajednica srpskih opština smeta i pojedinim ljudima u Srbiji.

“Neki čak i ovde u Srbiji žele da minimiziraju značaj Zajednice srpskih opština, a ja ću podsetiti da je to najveći dobitak koji smo mi uspeli da ostvarimo od rezolucije 1244 do danas, to će biti prve srpske institucije na Kosovu i Metohiji”, istakao je.

Odgovarajući na pitanje zašto je odlučeno da Srpska lista ne učestvuje na lokalnim izborima u četiri srpske opštine na severu KiM, Dačić je naveo da je raspisivanju izbora prethodilo sprovođenje terora nad srpskim stanovništvom.

“Mislim da je svima poznato pod kakvim uslovima su raspisani izbori i šta je sve tome prethodilo, prethodio je jedan teror prema srpskom narodu, izbori treba da budu deo dogovora, Srpska lista je rekla da u tome ne želi da učestvuje. Kada se stvore uslovi u skladu sa dobrom verom, kako se to kaže, posle ovih razgovora, kada se vidi šta se želi sa zajednicom Srpskih opština, sigurno je da je to nešto o čemu se može razgovarati”, ocenio je šef srpske diplomatije.

Upitan da prokomentariše svoju izjavu da je uvoženje sankcija Rusiji moguće ukoliko građani i privreda počnu da trpe veliku štetu, Dačić je istakao da su pritisci na Srbiju veliki, ali da do sada nije bilo razloga za preispitivanje odluke da se sankcije Rusiji ne uvode.

“Naš stav koji smo utvrdili na savetu za nacionalnu bezbednost i pre godinu dana i dalje aktuelan, a to je da mi osuđujemo kršenje teretnog integriteta Ukrajine, jer je to naš univerzalan princip, jer mi osuđujemo i kršenje našeg teritorijalnog integriteta, ali sa druge strane, da zbog naših državnih i nacionalnih interesa, uključujući ekonomske, nismo se odlučili za uvođenje sankcije prema Rusiji. Moguće je naravno da situacija bude drugačija i da bude nova, ali do sada nije bilo razloga za ispitivanje te odluka, a čuli smo od predsednika Vučića i on je govorio o tome, da su pritisci veliki, ali sa druge strane Srbija se drži svog principa onog stava i nikakvih promena tog stava do sada nije bilo”, naveo je on.

Povodom optužbi pojedinih medija da je “išao na raport kod ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka”, šef srpske diplomatije je rekao da niko iz državnog rukovodstva ne ide na raport ni kod koga, te da su stavovi Srbije svima jasni i dobro poznati.

“Video sam komentare nekih, da kažem opozicionih medija, ‘Dačić na raportu kod Rusa’, pa čekajte, on dolazi kod mene na sastanak. Ja ne idem na raport i niko iz državnog rukovodstva ne ide na raport ni kod koga. Mi imamo jasne stavove i svi su upoznati sa tim stavovima. Mi ove godine obeležavamo 185 godina naših diplomatskih odnosa. Nastavljamo saradnju, naš stav je jasan oko Ukrajine, mi se pridržavamo tok stava i kada je reč o međunarodnim organizacijama, osim što nismo uveli sankcije Rusiji, naš stav je nepromenjen i nemamo razloga da se bilo kome pravdamo zbog toga”, naveo je Dačić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare