3. Aprila 2023.

Neobična tužba: Muzej zabranio da se proizvode slagalice po Leonardovom “Vitruvijevom čoveku”

Italijanski sud sprečio je nemačku kompaniju igračaka Ravensburger da proizvodi slagalice sa legendarnim crtežom “Vitruvijev čovek” Leonarda da Vinčija. Kako piše veb-stranica Artnet News, kompaniju Ravensburger tužila je Gallerie dell‘Accademia u Veneciji, gde se nalazi original “Vitruvijevog čoveka”. Muzej je tvrdio da mu je prozvođač slagalica dužan novčanu naknadu, iako je reč o 500 godina starom umetničkom delu koje je javno vlasništvo. Ipak, prema italijanskom Kodeksu o kulturnoj baštini i krajoliku, javne institucije u zemlji imaju mogućnost da zatraže koncesijske naknade pa čak i zabrane komercijalnu reprodukciju važnih umetničkih dela, bez obzira na njihov status autorskih prava.

Prošle jeseni, sud u Veneciji je stao na stranu Gallerie dell‘Accademia, presudivši da Ravensburger mora da pretsane da proizvodi slagalice i sve ostale delove robe sa “Vitruvijevim čovekom”. Sud je odbacio Ravensburgerov argument da se Kodeks o kulturnoj baštini primjenjuje samo u Italiji i sada je naredio kompaniji igračaka da Gallerii dell‘Accademia plati naknadu od 1.500 evra za svaki dan proizvodnje slagalice od 17. novembra 2022. godine.

Slagalica “Vitruvian Man” od 1.000 delova više nije navedena na veb-stranici Ravensburgera, iako je i dalje dostupna za kupovinu preko distributera trećih strana. Predstavnici kompanije nisu odmah odgovorili na upit o statusu proizvoda i planira li Ravensburger da se žali na odluku italijanskog suda. Njihova slagalica reklamira se i prodaje u Italiji od 2009. godine, ali spor između kompanije i Gallerie dell‘Accademia započeo je deceniju kasnije, kada je muzej zahtevao zabranu, pa odustao te onda zatražio da mu se isplati 10 posto svih prihoda od prodaje slagalica. Proizvođač je to odbio, navodi italijanska La Repubblica.

“Od 2019. godine, čim sam imenovan, pokrenuo sam projekt usmeren na povrat nedopuštene komercijalne upotrebe proizvoda izvedenih iz slike Leonardovog remek-dela.”, rekao je direktor Gallerije dell‘Accademia Giulio Manieri Elia za novine.

Ovo nije jedini istaknuti primer pozivanja neke italijanske institucije na Zakon o kulturnoj baštini u novije vrijeme.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare