2. Aprila 2023.

Kako se Bil Gejts proveo u samovozećem automobilu u Londonskoj gužvi

Osnivač Majkrosofta je, najblaže rečeno, ostao iznenađen autonomnom vožnjom u praksi, kada je shvatio koliki su izazovi u stvaranju takvih sistema.

Dobio je priliku da se provoza u električnom Jaguaru I-Pace opremljenom sistemom autonomne vožnje koji potpisuje Wayve.

Pri tome, nisu koristili strogo kontrolisan poligon za vožnju ovakvih automobila, već su se uhvatili u koštac sa saobraćajnim haosom Londona, koji pored gustog saobraćaja podrazumeva često i veoma uske puteve, brojne bicikliste, ali i poneka iznenađenja.

Osim toga, sistem koji razvija Wayve ne zasniva se na instrukcijama baziranim na mapama, već uči u realnom vremenu.

Upravo ta iznenađenja u saobraćaju koja se dešavaju u realnom vremenu zahtevaju brzu, pre svega optimalnu reakciju, a sudeći prema Gejtsovoj reakciji, ovaj sistem odlično ispunjava svoje zadatke.

Gejts je bio ponesen svojim iskustvom i zaključio da će “autonomna vozila promeniti prevoz isto tako drastično kao što je računar promenio kancelarijski rad”.

Gejts je uveren da je hardver spreman, a preostaje samo da prilagodi softver. I to je preko potrebno, jer je i tokom njegove vožnje u Jaguaru reakcija tzv “bezbednosnog vozača” bila neophodna.

On smatra da najpre treba automatizovati specijalizovana vozila, poput dostavnih ili taksija, a putničke automobile na samom kraju.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare