1. Aprila 2023.

Evo zašto trebaš kuhati rižu sa malo sirćeta

Pravilan način kuhanja je stvar preferencije i tradicije, kao i koliko vode ili soli koristiti prilikom kuhanja, kuhanja na pari ili korištenja kuhala za rižu. Neki kuhari insistiraju da se sve vrste pirinča isperu prije kuhanja, kako bi se uklonio višak skroba i stvorio mekaniji pirinač, dok drugi tvrde da je potrebno isprati samo bijeli pirinač dugog zrna.

Svaka kultura ima preferiranu sortu i način kuhanja riže. Amerikanci više vole bijelu ili smeđu rižu dugog zrna za popularna jela poput cajun riže. Indijska i pakistanska kuhinja preferiraju aromatičnu basmati rižu, a španska kuhinja preferira rižu srednjeg zrna Bomba ili Valencia (nazvan po španskom regionu u kojem se uzgaja) koji se koristi u paella jelo. Italijanska kuhinja uživa u riži kratkog zrna arborio riže, koja se koristi u italijanskom rižotu.

Iako će voda iz slavine učiniti trik, sirće može biti sastojak koji tvojoj riži, daje laganu i pahuljastu strukturu zrna pirinča.

pexels

Napravi pahuljastiju rižu

U roku od 15 minuta, riža se može pretvoriti u glatki, gumeni ili zagoreni nered bez odgovarajuće tehnike. Osim ako nije navedeno, tradicionalni omjer vode i riže je dva dijela vode na jedan dio riže, iako kuhala za kuhanje riže, često zahtijevaju manje tekućine.

Zamjena vode različitim tekućinama, poput kokosovog mlijeka ili pilećeg temeljca, mijenja okus, dodajući još jednu dimenziju riži. Tečnosti se takođe dodaju, kako bi se promijenila tekstura bez uticaja na ukus. Dodavanjem bijelog sirćeta bijeloj riži dugog zrna, stvara se pahuljastija riža bez promjene okusa. Kiselina djeluje kao sredstvo za ispiranje, uklanja višak skroba sa spoljašnjosti zrna i sprečava da se lepljivi skrob zgusne u loncu.PROČITAJ

UKUSNO

Losos sa povrćem u teriyaki sosu
pexels

Za svaku šolju riže, jednu kašičicu bijelog sirćeta i dvije šolje tečnosti treba dodati u srednju šerpu. Pokrij bijelu rižu i smanji vatru kada voda proključa. Kada se voda upije, promiješaj pojedinačna zrna uklanjajući sve grudvice, koristeći viljušku, i začini sa soli, svježim začinskim biljem ili drugom tekućinom poput citrusa ili soja sosa po ukusu.

Izvor: mashed.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare