30. Marta 2023.

Neometano bogosluženje u manastiru Kijevsko-pečerska lavra

  • U manastiru liturgiju vodi mitropolit Onufrije Berezovski. Policija je na kontrolnim punktovima. Hram je ispunjen vjernicima – navodi se u saopšštenju.

Pravni zastupnik manastira arhiđakon Nikita Čekman rekao je jutros da je Privredni sud u Kijevu prihvatio da u razmatranje uzme đžalbu monaha iz Kijevsko-pečerske lavre na zahtjev ukrajinskih vlasti da napuste bogomolju.

  • Pripremno ročište biće održano 26. aprila u prostorijama Privrednog suda u Kijevu. Molimo se za obnovu narušenih prava parohijana Ukrajinske pravoslavne crkve i usvajanje poštene, sudske odluke – naveo je arhiđakon.

Sud je odobrio peticiju manastira da državne vlasti dostave informacije na koji način monasi krše dogovor o upotrebi imovine.

Više stotina vjernika okupilo se juče i provelo noć u Kijevsko-pečerskoj lavri kako bi podržali monahe koji odbijaju da napuste manastir.

Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio je juče da on i sveštenstvo Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije imaju pravo da ostanu u manastiru uprkos naređenju za evakuaciju i da ne namjeravaju da prije okončanja sudskog procesa napuste Nacionalni rezervat Kijevsko-pečerske lavre, u kojem se nalazi manastir.

Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Ukrajinska pravoslavna crkva zahtijevala je da se poništi jednostrano istupanje Rezervata iz ugovora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare