18. Marta 2023.

Ruski adut na bojnom polju – „ubica“ američkih „hajmarsa“ izašao iz sjenke

„Dron-kamikaza ‘lanset’ do sada je bio u senci, ali sada je zaradio značajno poštovanje na bojnom polju. ‘Lanset’, koji je faktički analog američke baražne municije ‘svičblejd’ uništava ukrajinske ciljeve zapadnog porekla, uključujuc´i američke artiljerijske raketne sisteme ‘hajmars’ i britanska borbena vozila pešadije ‘stormer'“, konstatuje autor članka, kolumnista Štepan Gobza.

Ruska bespilotna letelica ne samo da gađa precizno, nego može samostalno da funkcioniše i da donosi odluke na bojnom polju – na primer, prilikom izbegavanja protivvazdušnog oružja protivnika i prilikom traženja meta, navodi se u članku.

Kako se dodaje, „lanset“ nosi više eksploziva od bilo koje druge baražne municije i stoga može da uništi čak i oklopni transporter ili laki tenk.

Bespilotnu letelicu „lanset“ proizvela je kompanija „ZALA Aero“ koja je deo koncerna „Kalašnjikov“. Pored verzije „izdelije-52“ postoji i vec´i model letelice koji je dobio oznaku „izdelije-51“. Bespilotna letelica je modernizovana, a tom prilikom je uzeto u obzir iskustvo stečeno tokom specijalne operacije u Ukrajini. Dobio je moc´nu bojevu glavu koja omoguc´ava dronu da garantovano uništava haubice, tenkove, oklopnu tehniku, radare, protivvazduhoplovne sisteme i ljudstvo protivnika.

Baražna municija je vrsta oružja koje je sposobna da dugo leti i osmatra teren. Prilikom otkrivanja cilja, dron izvodi napad kao navođena raketa „vazduh-zemlja“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare