16. Marta 2023.

Na Tajlandu izgubljen cilindar sa radioaktivnim sadržajem

Incident dolazi samo dva mjeseca nakon što je Australija bila primorana da pokrene sličnu potragu za sic´ušnom radioaktivnom kapsulom izgubljenom u tranzitu iz rudnika, koja je na kraju pronađena pored auto-puta, prenosi CNN.

Ali dok je australijska kapsula izgubljena u udaljenoj pustinji, stotinama kilometara od najbližeg vec´eg grada, tajlandski kanister je nestao u mnogo naseljenijem području, navodi američka televizija.

Cilindar dužine 30 centimetara i širine 13 centimetara je prijavljen kao nestao tokom redovnih provera 10. marta, u termoelektrani na ugalj u Pračin Buriju, provinciji u centralnom dijelu Tajlanda, istočno od glavnog grada Bangkoka.

Korišc´en za mjerenje pepela, cilindar je bio dio silosa i sadrži cezijum-137, visoko radioaktivnu supstancu za koju naučnici kažu da je potencijalno smrtonosna.

Timovi za pretragu i dronovi angažovani su u potrazi za cilindrom koji nedostaje, navodi se u saopštenju vladinog regulatora za radioaktivna i nuklearna istraživanja u Tajlandu.

U potragu je uključena i tajlandska policija, koja vjeruje da je cilindar nestao u februaru, ali da je kompanija “Nacionalna elektrana 5” zvanično prijavila da ga je izgubila u petak.

“Nije poznato još da li je predmet ukraden i prodat postrojenjima za reciklažu ili zagubljen na drugom mjestu”, navodi se u saopštenju policije. Stručnjaci upozoravaju da cezijum-137 može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt sa njim: opekotine kože zbog bliskog izlaganja, trovanje radijacijom i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvjesno izloženi tokom dužeg vremenskog perioda.

Cezijum-137 ima vrijeme poluraspada od oko 30 godina, što znači da bi mogao predstavljati rizik za populaciju decenijama koje dolaze, ako se ne pronađe.

Pokrajina Pračin Buri, gdje se incident dogodio, ima skoro pola miliona stanovnika i u njoj se nalaze neki od najpoznatijih nacionalnih parkova Tajlanda, uključujuc´i čuveni Nacionalni park Khao Iai koji je popularan i kod lokalnih i međunarodnih turista.

Ovo nije prvi put da se ovakav incident dešava na Tajlandu.

Prema izvještaju Istražne službe Kongresa, 2000. godine, kanistere koji sadrže još jedan radioaktivni izotop, kobalt-60, kupila su dva sakupljača otpada, koji su ga odnijeli na smetljište gdje je isječen.

Neki radnici su zadobili povrede nalik na opekotine, a na kraju su tri osobe umrle, a još sedam je povrijeđeno od zračenja, navodi se u izvještaju.

Skoro 2.000 drugih osoba koje su živele u blizini bilo je izloženo zračenju.

Vlasti su saopštile da je kanister koji trenutno nedostaje daleko manje radioaktivan od incidenta iz 2000. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare