13. Marta 2023.

Ruski diplomata: Dolar je obično parče papira

Diplomata je skrenuo pažnju na produbljivanje krize zapadnog modela globalizacije. Prema njegovim rečima, ova kriza je, između ostalog, posledica toga što su politički obziri SAD i njihovih najbližih saveznika ponovo preuzeli primat nad ekonomskim.

Dakle, napomenuo je Drobinin, da bi zadržali svoje konkurentske prednosti, počeli su da koriste ekonomske i finansijske instrumente kao oružje: kontinuiranu primenu sankcija, manipulaciju valutnim i berzanskim tržištima, pa čak i direktno mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.„Ovakve kratkovide akcije su pogoršale strukturne probleme u globalnoj ekonomiji i pogodile sam Zapad.

Posebno je narušeno poverenje u američki dolar, što pomaže da se ubrza proces njegove demonopolizacije kao glavnog sredstva međunarodnih transakcija, štednje i investicije. Hajde da budemo otvoreni: dolar nije ništa drugo do običan papir, a američka vlada nikada neće otplatiti galopirajući javni dug ove zemlje, koji je nedavno premašio 31 trilion dolara“, naveo je diplomata u intervjuu časopisu „Problemi nacionalne strategije“.

On je skrenuo pažnju na eroziju globalnog tržišta bankarstva i osiguranja. „Evropu su pogodili ekonomski problemi, pogoršani antiruskim sankcijama. Prosudite sami: inflacija u EU 2022. premašila je 11 odsto, a udeo dolara u svetskim zlatnim i deviznim rezervama u poslednjih 20 godina smanjen je sa 71 odsto na 59 odsto i nastavlja da pada“, objasnio je Drobinjin.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare