13. Marta 2023.

Hrskava i ukusna mrkva iz rerne

 Donosimo ti recept kako da pripremiš mrkvu koja može poslužiti kao grickalica uz film ili prilog uz glavno jelo. 

Sastojci:

  • 900 g mrkve
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 1 kašičica dimljene paprike (po želji)
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Postavi 2 rešetke da podijeliš rernu na trećine i zagrij je na 220 stepeni. Dva obrubljena pleha obloži papirom za pečenje.

Oguli i isijeci svu mrkvu. Nareži poprečno na komade kao pomfrit. Stavi u veliku zdjelu.

Dodaj 1 kašiku kukuruznog skroba, 1 kašičicu dimljene paprike po želji, 1 kašičicu soli i 1/4 kašičice crnog bibera i miješaj dok ne bude ravnomjerno premazana. Prelij sa 2 kašike maslinovog ulja i stavi da malo upije. Podijeli mrkvu na plehove za pečenje. Raširi u jedan, ujednačen sloj, ostavljajući prostor oko komada.

Peci 15 minuta. Izvadi limove za pečenje iz rerne. Koristeći ravnu lopaticu ili okretač, okreni mrkvu. Vrati u rernu i nastavi da pečeš dok mrkva ne omekša, a ivice budu hrskave, još 15 do 20 minuta.

Uživaj u zdravijim grickalicama!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare