12. Marta 2023.

Peking za ministra odbrane izabrao čovjeka s vašingtonske crne liste

Nacionalni narodni kongres Kine imenovao je 65-godišnjeg generala Li Šangfua, koji se nalazi na američkoj listi sankcija, za ministra odbrane.

SAD su 2018. godine Lija stavile na crnu listu kao tadašnjeg šefa Odeljenja za razvoj opreme zbog, kako se navodi, “značajnih transakcija”, koje su uključivale transfer borbenih aviona Su-35 i materijala vezanih za sisteme protivvazdušne odbrane S-400 iz Rusije u Kinu.

Glasanje je održano tokom petog plenarnog sastanka 14. Svenacionalnog kongresa. Šangfu je zamenio 69-godišnjeg Vei Fenghea na mestu šefa Ministarstva odbrane.

Prema pisanju kineskih medija, Li Šangfu je rođen 1958. godine u gradu Čengdu, koji se nalazi u jugozapadnoj provinciji Sečuan, u porodici visokog vojnog oficira Li Šaožua, koji je bio zamenik načelnika Jugozapadne komande železničkog korpusa PLA.

Nakon što je diplomirao na vojnom univerzitetu, proveo je više od tri decenije na kosmodromu Sičang, radeći prvo kao tehničar, a zatim kao njen direktor.

Tokom 2000-ih, nadgledao je lansiranje “Čang 2”, prve lunarne sonde u zemlji, i vodio je prvu kinesku probu protivsatelitskih raketa.

Li je  2016. imenovan za zamenika komandanta nedavno osnovane Komande strateške podrške Narodne oslobodilačke vojske, ogranka zaduženog za svemirsko i sajber ratovanje. Između 2017. i 2022., general je vodio kineski svemirski program sa ljudskom posadom. Tokom njegovog mandata, Peking je pojačao aktivnosti u svemiru, izvršivši 55 uspešnih orbitalnih lansiranja 2021. godine, nadmašivši SAD i Rusiju.

Lijevo novo imenovanje dolazi u trenutku rastuće konfrontacije sa SAD i napetosti oko Tajvana. Tenzije su eskalirale 2022. godine, kada je tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila Tajpej uprkos protestima Pekinga.

Novi incident dogodio se prošlog meseca, kada je Vašington optužio Kinu da je poslala špijunski balonom nad teritoriju SAD. Peking je odbacio optužbe za špijunažu, insistirajući da je balon bio za “vremenske prognoze i da je skrenuo sa kursa”.

Prema nekim analitičarima, ova činjenica može učiniti “američko-kineske odnose u vojnoj sferi prilično nezgodnim”.

Podsetimo, Si Đinping je treći put izabran za predsednika Narodne republike Kine i predsedavajućeg Centralnog vojnog saveta Kine na 14. Svekineskom narodnom kongresu.

On je položio zakletvu da će poštovati Ustav Kine i postao jedini predsednik koji je dobio treći petogodišnji mandat.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare